Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Alsóvárosi ferences templom

A Mátyás téren találjuk Szeged, s talán az egész Dél-Alföld legjelentősebb műemlékét, az Alsóvárosi, vagy más nevén a Havas Boldogasszony-templomot.

A Havas Boldogasszony-templom - Schmidt Andrea felvétele

A magyar gótikus építészet egyik legérettebb alkotása – írja róla Bálint Sándor, akinek bronz mellszobra a templom előtti téren áll (alkotója Kalmár Márton).

Járjuk körül a puritán megjelenésű épületet. Gazdag díszítés nem kápráztat el: a késő gótikus templom inkább a méretek arányaival, művészi egyszerűségével, világos elrendezésével hat.

Mise közben - Miskolczi Róbert felvétele

A nagy tömegű épület falai mégis könnyedén nyújtóznak az ég felé: az esti díszkivilágításban úgy tűnik, mintha Isten háza fölemelkedne a földről...

A ferenceseknek (akiknek már volt templomuk s kolostoruk is a szegedi várban) a XV. század végén bővítették ki az alsóvárosi Szent Péter-templomot, amelynek falait még a johanniták emelték. Ennek alapjaira épült a gótika jellegzetesen magyar változatát megjelenítő ferences templom. Az átépítés befejezésének évszáma (1503) a tér felőli fal párkánya alól kinéző kis kőfej alatt fedezhető föl (magasan a Mátyás-dombormű fölött).

Régi képek az alsóvárosi templomról
Fölszentelésekor kapott neve (Havas Boldogasszony) a híres római Santa Maria Maggiore bazilikára utal, ezzel is hangsúlyozták Róma eszméjét, az egyház egyetemességét.

Havas Boldogasszony

Egy középkori legenda szerint egy gazdag, s igen jámbor római házaspár elhatározta, hogy templomot épít Szűz Mária tiszteletére. Nem sokkal később egy forró, nyári éjszakán mindkettejük álmában megjelent Mária, s azt mondta, hogy a templomot oda építsék majd, ahová hó esik... Liberius pápa ugyanazon az éjjel hasonló álmot látott.

A hó pedig augusztus 5-én az Esquilinus hegyre hullott, s ide építettették föl a Santa Maria Maggiore bazilikát.

Innen ered az alsóvárosi templom „Havas" (vagy népiesen: „Havi") Boldogasszony elnevezése, s ezért augusztus 5-e a búcsú napja. 
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom