Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Dömötör-torony

Még a nagy árvíz is megkímélte a Palánkot. Így maradt meg épségben a régi Templom téren álló barokk templom, amelyet Szent Demeter tiszteletére emeltek még a XVIII. században.

A Dömötör torony a Dóm téren Fotó: Frank Yvette
A Dömötör torony a Dóm téren Fotó: Frank Yvette


Amit az áradás meghagyott, eltüntették a szegediek: fogadalmat tettek, hogy az újjáépítés, valamint a jövendő árvizektől való megmenekülés reményében templomot építenek az isteni oltalom és segítség megtartására. S ez az ígéret okozta régi Dömötör-templom végzetét: a törvényhatóság 1883-ban úgy döntött, hogy éppen a régi templom helyén építsék föl az újat.  

Az építkezés az első világháború kitörése miatt elhúzódott, így a régi templomot csak 1925-ben bontották le teljesen. Ekkor került elő egyik tornyából a mai Szegede legrégibb épülete, a Dömötör-torony. Az építmény alapjai XI. századi román építészeti alapúak, falai pedig kora gótikus XII. századi eredetűek.

A tornyot már bontani kezdték, amikor Cs. Sebestyén Károly és Móra Ferenc megakadályozta ezt. 1926-ban a Dömötör tornyot az eredeti téglákból helyreállították.

A restaurált toronyba Rerrich Béla, a Dóm tér tervezője vágatott bejáratot, az ajtó fölé pedig odakerült Szeged jelképe, a XII. századi, középkori kőbárány másolata.

A Dömötör torony belső falain jelenleg igen rossz állapotban találhatóak Aba-Novák Vilmos 1932-ben készült freskói. A falfestmények már az elkészülést követő évben átnedvesedtek, Aba-Novák Vilmos pedig ingyen újrafestette ket egy kötényfalra.

A torony falán emléktábla áll, amely az eredeti Dömötör-templomból maradt meg. A tábla a török elleni harc szegedi tábornoka, Bajalich Ádám családi sírboltjának állít emléket.

Előbukkan a Dömötör-torony a Szent Dömötör-templom bontása közben

Olvasóink írták

  • 1. Teo 2008. november 17. 22:53
    „Nagy veszteség érte volna szegedet és magyarországot, ha elbontják a Dömötör tornyot.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom