Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Hősök Kapuja

Tisza Lajos körúti sétánk során önkéntelenül is megtorpanunk a Boldogasszony sugárútra nyíló Hősök Kapuja, a Porta Heroum előtt. Az egyetem és a gimnázium épületeit összekapcsoló kaput az első világháborúban elesettek tiszteletére emelték 1936-ban (alkotója Pogány Móric). A kapu boltívein látható Európa egyik legszebb falfestménye, Aba-Novák Vilmos alkotása, amely az első világháborúban elesett magyar katonáknak állít emléket.

A hármas osztású kaput homokkő szobrok őrzik. Két katona áll feszes vigyázban: de csak egyikük él, a másik már halott... A szobrokat Lőte Éva faragta, akinek kőfigurái a közeli rendelőintézet párkányát is díszítik.

A Hősök Kapuja, a Porta Heroum Fotó: Frank Yvette
A Hősök Kapuja, a Porta Heroum Fotó: Frank Yvette

A Hősök Kapujának mennyezetén felújítva látható Aba-Novák Vilmos-freskókat az ötvenes évek elején vastag, szürke vakolattal takarták el, mivel üzenetüket nem tűrte a kommunista rendszer. A kilencvenes években Aba-Novák Judit, a művész lánya és Kováts Kristóf, a művész unokája  több mint 20 millió forintos adományával létrejött az Aba-Novák alapítvány, amely más adományokat és támogatásokat is összegyűjtve lépésről lépésre felújíttatta a freskóegyüttest.

A falfestmények az első nagy háborúban elesettek, s az emberfeletti megpróbáltatásokat kiálló életben maradottak emlékét öröktik meg. A keresztvivők, a lovasroham, Szent György és Szent Borbála védőszentek képei mellett (régi szokás szerint), maga a festő, Aba-Novák Vilmos is megjelenik az alakok között: egy mellképen fölfedezhetjük a művész önarcképét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom