Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Kárász utca

A Klauzál teret elhagyva sétáljunk végig a Kárász utcán, amely sohasem mutatja kétszer ugyanazt az arcát. A sétálóutca hangulata, atmoszférája, levegője mindig valami újdonsággal fűszeres. A 2000-es évek elején a Kárász utca a Klauzál térrel egységes díszburkolatot kapott, padjai mellett pálmafák, virágok teszik kellemessé a nézelődést.

Itt csak a késő éjszaka alvásra szánt óráiban csöndesül az élet. A teraszokon tavasztól késő őszig kinn állnak az asztalok: az ablakon át is kínált falatok illata meghozza a sétálók étvágyát.

A közeli cukrászdákból hozott fagylaltokkal kezünkben elnézegethetjük a divatüzletek, könyvesboltok, vagy a képcsarnok kirakatát.

A Kárász utcán szinte mindig szól a zene: vagy az üzletekből szűrődnek ki valamely futó sláger foszlányai, vagy a járdaszegély mellett muzsikáló utcai muzsikusok hangszerei szólalnak meg.

Sétálók - Schmidt Andrea felvétele

A Dugonics tér felé tartva, a Kárász utca jobb oldalán két műemlékházat is találunk. Az 5. számú, romantikus Eisenstädter-ház (1870-ből való, Hoffer Károly tervezte), erkélye gyönyörű öntöttvas munka, klasszicista kapualjába és udvarára is érdemes belépni a körbefutó öntöttvasrácsos függőfolyosót megnézni.

A Kárász utca karácsony előtt - Schmidt Andrea felvétele

Tervezőjét és építési évét tekintve is rokona az ugyancsak romantikus Várnay-ház (Kárász utca 9.), amelynek szép homlokzati díszei épségben vészelték át az idők viharait. 1873-tól egészen a közelmúltig nyomdagépek zakatoltak itt. Lépjünk be a gyönyörűen fölújított ház kapuján: Szeged első átriumos beépítésű, fedett belső udvarában járunk. Árkádok, intim belső terek, zegzugos, mégis könnyen áttekinthető folyosók, üzletek csillogó üvegportáljai, estig nyitva tartó cukrászda fogadnak bennünket.

A keresztező Kölcsey utcán túl Szeged egyik legszebb eklektikus lakóháza látható (15. szám). Herczel Fülöp szegedi orvos építtette. Ez a ház adott otthont a Bethlen Gábor Körnek, ahol többek között Móricz Zsigmond is előadást tartott 1940-ben. A Kölcsey utca 10. számú házban élt Móra Ferenc 1922 és 1932 között.

Felújított Kárász utcai házak - Schmidt Andrea felvétele


A szomszédos, modern stílusban épült ház földszintjének kirakatán a képzőművészetek kedvelői kukucskáljanak be: a Gulácsy-teremben festmények, grafikák, kisplasztikák, tűzzománcképek kaphatók.
A szemközti sarokházat is a magyar szecesszió kiemelkedő tehetsége, a tragikus sorsú Magyar Ede tervezte (legszebb szegedi alkotása, a Reök-palota néhány perc járóföldnyire van innen).
Régi képek a Kárász utcáról

A Kárász utca és a Dugonics tér keleti sarkán a húszas években még a Korzó kávéház vendégei kortyolgatták kávéjukat; később sokáig könyvesbolt volt a helyiségben, majd üzletek vették át a helyét. A hely nevezetessége, hogy József Attila is gyakran időzött itt szegedi hallgató korában. A kávéház egyébként az akkoriban a közelben lévő Délmagyarország egykori újságíróinak törzshelye is volt.
Az épület csempés, vaskorlátos, oszlopos lépcsőháza is megér némi szemlélődést. A ház saroktornyát díszbádogból formázott nőalakok tartják: nézzünk föl rájuk egy pillanatra.

A Kárász utca végén Kligl Sándor köszöntőszobrait helyezték el.

Olvasóink írták

  • 1. bslu károly 2008. szeptember 08. 15:35
    „szia”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom