Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Napsugaras házak

A Mátyás téren túl mintha egy másik világba lépnénk. Alsóvárosnak (mint minden szegedi városrésznek) egyedül rá jellemző levegője, hangulata van, amely csak ráérős nézelődés, séta közben érezhető át. Mintha egy csöndes falu házai közt járnánk.

Napsugaras ház Alsóvároson - Gyenes Kálmán felvétele

A népi építészet XIX. századi világát idéző, öreg házak néznek ránk a járda fölé boruló fák alól. Jónéhány napsugaras oromdíszítésű parasztházzal is találkozhatunk még Alsóvároson.

Alsóvárosi utca - Scmidt Andrea felvétele

E homlokzatmotívum más vidékeken, ilyen gazdag változatosságban ismeretlen. Csupán Szegeden és a környező falvakban, no meg a szögedi nemzettel kapcsolatba kerülő vidékeken találkozunk vele.

Napsugaras ház a Nyíl utcában - Hajdu Péter felvétele

Gazdagon díszített napsugaras ház a Nyíl utcában, Alsóváros szívében. A homlokzatot a közelmúltban újították fel az eredeti tervek alapján.

 Istenszem

A napsugaras díszeket a házak utcára néző oromfalán keressük. A nap, vagy ahogy az idősek mondják, istenszem a padláslyuk, abból áradnak szét a sugarak. Régen még ki is festették a sugárléceket - egy vagy két, ritkán három színben. A pirosat kékkel, szürkével, zölddel párosították, esetleg a szürke fabetét mellé zöldet helyeztek.

A napsugármotívum a kultikus egyházi művészetből való (gondoljunk a Szentháromság-ábrázolásokra). De a gyökerek még mélyebbre nyúlnak: a pogány magyarság naptiszteletére emlékeztető, archaikus napszimbólumot a kereszténység is fölvette szakrális jelképei közé.

A népi lakóházak napsugarainak bajelhárító szerepük is volt: a gyakorta pusztító járványok, természeti csapások elleni védekezésül ily módon is kérték Isten oltalmát. Az árvíz utáni újjáépítés idején készült mintatervekben is megőrizték a napsugár-motívumot, amely az oromzatokon kívül még régi fakapukon is fölfedezhető.

Olvasóink írták

 • 1. Imáta 2008. október 18. 13:21
  „Szűkebb hazám Csongrád megye, innen indultam el, mint az egykori mesterlegények tanulni, s majd a leghíresebb mesterlegyén szülővárosában Baján kötöttem ki. Összehasonlíthatatlan a két kis város, de történelmük nagyon hasonló. Valamikor szebb napokat éltek meg, de mindkettő más - más hangulatot áraszt.
  Szentes a szülővárosom, ott töltöttem gyermekéveimet, és Baján nőttem fel, lettem felnőtt, szülő.... nagyszülő.
  Ezek a képek viszont, engem is nagyon megérintenek, Szentes is büszkélkedhet egy pár, - remélem még megvannak - mert emlékeiben még elevenen élnek, s főleg a kiváncsi tekintetek elöl védelmet nyújtó tagadhatatlanul a e vidékre jellemző deszkakerítések...
  Köszönöm az élményt, indithatnánk akár fotópályazatot is, - igaz érintett vagyok benne mert a párom elég jóhírű fotós - ha kíváncsiak vagytok rá, máris meg lehet hívni egy kiállításra és a többit meg majd kitaláljuk kezdetnek szerintem nem rossz!
  Baráti üdvözlettel, és tele lelkesedéssel Ildikó
  "Süssön rád a Nap!" - akár a szlogenünk is lehetne!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom