Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Sóhordó utca

A belvárost körülfogó Tisza Lajos körút északi végéből ágazik el a József Attila sugárút, amely Fölsővárosra, s a távolabb eső lakótelepekre vezet.

Az új Hungária Szálló előtti szökőkúttal szemközt, a sugárút túloldalán a Sóhordó utca nyílik. Az utcanév pontosan jelzi a városrész egykori szerepét. Ezer év óta itt kötöttek ki a sószállító hajók, innen indultak útnak a vízenjárók: néhányuk egészen a Fekete-tengerig elhajózott, s közben hozta-vitte a fa-, búza, sószállítmányokat.

A Sóhordó utca a város legrégibb utcáinak egyike. Az egykori sópajtákhoz vezetett, évszázadokon át itt szekereztek végig a fuvarosok, akik a délvidék sóelosztó helyeire vitték az erdélyi bányák fehér kincsét.

Már Szent István is a mai Fölsőváros területén jelölte ki az országos sóraktár helyét. Itt volt a királyi sóhivatal, s a mai Széchenyi tér felől ide vezetett a város első kikövezett útja.

A régi sóházak közül már csak egy maradt meg mutatóban: a Felső Tisza-parton, elhagyva a szalámigyár épületeit, egy hosszan elnyúló, földszintes raktárat-áruházat találunk, amelyben már csak csomagolva kapható a só...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom