Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Szegedi Nemzeti Színház

A Várkert sétaútján a város egyik legszebb épülete néz ránk. A Szegedi Nemzeti Színház minden napszakban gyönyörű, de teljes pompája az esti díszkivilágításban mutatkozik meg. S ha éppen előadási napon járunk arra, akkor a belső termek arannyal telített ragyogása is föltárul előttünk.

Akiben az épület fölidézi a budapesti Vígszínház képét, jó nyomon jár. Mindkettőt a híres bécsi színházépítő páros: Hellmer és Fellner tervezte. 

A színház épülete a téli Stefániáról... - Schmidt Andrea felvétele


Tündérek, gipszből

Az eklektikus belvárosi házak gipszdíszei szinte minden lépésünket figyelik: érdemes hát séta közben néha visszanézni rájuk. Ablakíveket lezáró fejek sokasága tekint ránk: démonikusan ijesztő, vagy éppen mosolygós férfiak és nők, félig emberi, félig szellemalakok, tündérek és nimfák. Néha a házak falán tűnnek föl, tánc közben, esetleg kényelmesen elnyúlva egy timpanon tetején, vagy komolyan állva helyükön.
Sokfelé láthatunk gipszvirágokkal ékesített oszlopfőket is.
Aki nemcsak a nevezetes házakra figyel, hanem a hétköznapi, de apró díszítésekkel megörvendeztető épületekre is, váratlan élményekkel gazdagodhat...


... és a tavaszi Stefániáról
- Miskolczi Róbert felvétele
A szegedi Nemzeti jól illeszkedik a Stefánia palotasorába, enyheívű homlokzata éppen annyira emelkedik ki az utca vonalából, amennyire az épület fontossága és szépsége megkívánja. A homlokzat fali fülkéiben Erkel Ferenc és Katona József szobrai állnak (Tápai Antal alkotásai).

Thália szegedi temploma másfél évvel megnyitása után (1885-ben) leégett, s csak újabb másfél esztendő múlva nyílhatott szét ismét a színpad függönye.

Az idő nyomait a kilencvenes években végzett sikeres fölújítás tüntette el. Ma a színházban próza- és operatagozat működik.

Az épület szépsége több filmrendező fantáziáját is megmozgatta. Forgattak már itt szentpétervári, és berlini színházi jeleneteket is. Az Oscar-díjas Szabó István itt vette föl Hanussen című filmjének több epizódját, Klaus-Maria Brandauer főszereplésével.

Lámpaoszlop a színház előtt - Miskolczi Róbert felvétele
Lámpaoszlop a színház előtt - Miskolczi Róbert felvétele
1911-ben Bartók Béla is fellépett az épületben.

A Vörösmarty utca felőli színészbejáró a Bartók Béla Művelődési Házra néz. Az épület a kilencvenes években játékkaszinónak is helyt adott.  Itt volt egykor a Kereskedelmi és Iparkamara (épült: 1897-ben).

Egy házzal odébb (a Vörösmarty utca 5. alatt) egy másik művelődési otthont találunk: ezt Juhász Gyuláról nevezték el. Az épületben egykor a  Belvárosi kaszinó működött (épült: 1891-ben).

A színházzal ferdén átellenben található az 1898-ban épült Kass Szálló. Építtetője Kass János Kossuth-díjas grafikusművész nagyapja volt. A fényűző kávéház, étterem és szálloda 1934-től Hungária néven nyílt meg ismét. 1977-ben bezárták, az 1990-es években felújították, de változatlanul üresen áll.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom