Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Szent Rókus temploma

A Pacsirta utcán át visszatérvén a sugárútra, a rókusi iskola vörös, fedett tornacsarnoka mellett jövünk el: a csarnok építése idején az első ilyen létesítmény volt a városban. Az utca végéről jó rálátás nyílik a kéttornyú, neogótikus katolikus templomra, amely a Szent Rókus téren áll.

A templom 1909-ben épült, Aigner Sándor és Rainer Károly tervei szerint. Két elődje is volt: megközelítőleg ide építettek kápolnát 1739-ben, a pestisjárvány ellen tett fogadalom teljesítéseképpen. A régi templom helyén aztán 1832-ben emeltek másikat, amelyet a most is látható építmény követett a sorban.

A rókusi templom

A főbejárathoz vezető lépcső két oldalán kerek koronájú örökzöldek integetnek ágaikkal. A kapuzat a gótika szabályai szerint befelé szűkülő, bélletes faragású. A bejárat fölötti, félköríves dombormű közepén Jézus, jobbján a járványoktól megoltalmazó Szent Rókus, balján pedig Vasas Szent Péter látható. A kapu fölött nagy rózsaablak színes üvegtáblái szűrik át a fényt.

A csöndes templomba érdemes belépni néhány pillanatra. A háromhajós építmény belső terét a szentély előtt kereszthajó választja ketté. Az oltárképen (amely Vastagh György munkája) Szent Rókus éppen pestises betegek között végzi áldásos tevékenységét. A szép üvegfestményekre is vessünk egy pillantást.

A rókusi templomot két oldalt kis parkok ölelik körül. Az orvosi intézet felől majolika Mária-szobor áll (Pécsett, a Zsolnay-gyárban készítették), amelynek karjába és lábaihoz mindig friss virágot helyeznek a hívek. A másik oldalon Jézus Krisztus szobra elé térdelhetnek az imádkozni vágyók.

Mária keze

A rókusi templom kertjében álló Mária-szoborhoz különös, ráadásul egészen új keletű legenda fűződik. Még az ötvenes években történt, hogy a rókusi hívek között szárnyra kelt a hír: a templomkerti Mária-szobor kezében kivirágzott egy hervadt virágszál... Sokan csodás égi beavatkozást sejtettek az esemény mögött.

Hogy az éppen hatalmon lévő pártvezetők mit hittek és mit nem, csak ők maguk tudhatják. Azt viszont még évtizedek múltán is beszélte a város, hogy a materializmus szilárd alapjain álló elvtársak elejét akarták venni a további csodatételeknek, s titokban levágatták a szobor virágot tartó kezét...

Mária keze azóta persze ismét a helyére került, s szelíden tartja a szeretet és hit virágait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom