Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Virág cukrászda

A Kossuth-szobor mögött napernyők, ládákba ültetett pálmák és leanderek alatt fehér asztalok és székek hívogatnak: a Virág cukrászda teraszán ülve jól esik egy fagylaltköltemény, vagy egy csésze tejszínhabos kávé. A cukrászda az Új-Zsótér-ház (Klauzál tér 1., 1873) földszintjén foglal helyet. A szegediek és a városba érkező vendégek kedves randevúzóhelye.

A Virág cukrászda terasza - Schmidt Andrea felvétele

Odabenn kis, kerek asztalok mellett faragott székek állnak, aranykeretes tükrökben csillog a lámpafény, a sarokban fekete zongorán érzelmes, halk muzsikát játszanak... Nyáron a terasz zenekara szórakoztatja a vendégeket, akiknek mulattatására divatbemutatókat is rendeznek.

József Attila gyakran reggelizett itt, mégpedig ingyen – a cukrászda társtulajdonosa, Virágh Béla kedvelte az anyagi javakban nem túlságosan dúskáló költőt.

A cukrászda jó hírneve igen messziről ered: az 1900-as évek elején már szegedi Gerbaud-ként emlegették. Ha fölnézünk fagylaltospoharunkból, a szemközti, szomszédainál alacsonyabb Wagner-házra esik a tekintetünk (Klauzál tér 7.). A XIX. század elejéről való, klasszicizáló polgárház udvarára, lépcsőházába is beléphetünk: alig változtak az elmúlt másfélszáz év alatt. A házat finom süteményillat lengi körül: ha az orrunk után megyünk, hamarosan a rétesboltban találjuk magunkat.

A Wagner-ház mellett a nagy cukrászda húgocskája, a Kis Virág üvegportálja csillog: sokféle különleges fagylaltot és süteményt kapni itt.

A Klauzál tér a Virág felől nézve - Karnok Csaba felvétele

A tér cukrászda felőli végét az egykori Európa Szálló épülete zárja le (ma az áramszolgáltatók központja). Ha megkerüljük az épületet, akkor túloldalán, amely már a Victor Hugo utca része, megtaláljuk Kossuth Lajos emléktábláját: itt állt a Baurnfeind-ház, amely előtt a híres toborzóbeszéd elhangzott.

A hajdani kenyérpiac túlsó sarkában állt Pátzay Pál Kenyérszegő című szobra, amelyet 2002-ben a Dugonics térre helyeztek át.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom