Szentes és környéke

2007.01.30. 15:19

Egymilliárd- kétszázmilliót költenek Szegvárra

A Műemlékek Állami Gondnokságánál döntöttek a szegvári kastély sorsáról. Költségvetési pénzből szeretnék felújítani a falu központjában a volt vármegyeház épületét. A kulturális tárca már adott pénzt a tervezésre, a kormány a közeljövőben határoz az országbemutató program keretében felújítandó műemlékekről – köztük a szegvári kastélyról.

Blahó Gabriella

A műemlékvédők már régóta számolgatják, mennyibe kerülhet a felújítás. Fotó: Tésik AttilaA Műemlékek Állami Gondnoksága felel a szegvári kastélyért, melynek sorsa most várhatóan jóra fordul. Dobó Ágota igazgatóhelyettes lapunknak nyilatkozva azt mondta, egészen biztosra vehető, hogy a szegvári kastély megújul mintegy 1,2 milliárd forintért. Arról tájékoztatott, hogy a kulturális tárca már adott pénzt a felújítási munkák megtervezésére. A kormány a közeljövőben mond igent az országbemutató program keretében 41 műemlék felújítására. Ezek közül Csongrád megyében kiemelt a szegvári kastély. Az uniótól 2007 és 2010 között kérhető támogatás is ezt a célt szolgálja. A szegvári kastélynak három éven belül kell megújulnia – fogalmazott Dobó Ágota. A vármegyeház reprezentatív szerepet is betölthet a régióban, igényes vendéglakosztályok kialakítását tervezik.

A volt vármegyeház melléképületében lesz a székhelye a Fiatal Gazdák Országos Szövetségének. A szervezet alelnöke a szegvári polgármester, Gémes László. Dobó Ágota szerint a gazdaszervezet és tevékenysége illeszkedik az alföldi falu gazdasági és kulturális környezetébe. Gémes úgy véli, a vármegyeház felújítása a tulajdonos terhe, és semmiképpen nem szabad azt magánkézbe adni. Elképzelései szerint a kastélyban állandó és időszakos kiállítások is helyet kapnak majd. A kastélyt közösségi célokra szeretnék használni, a felújításban pedig a szegváriak is részt akarnak venni – mondta.


Rózsa Sándor és az irgalmas nővérek

Csongrád vármegye gyűléseit itt rendezték 1773 és 1883 között. A megyei apparátus akkor áttette székhelyét Szentesre. A késő barokk stílusban emelt szegvári vármegyeházát a Károlyiak megvették, gyermekotthon kapott itt helyet, később leányiskolát működtettek benne az irgalmas nővérek. Régen itt tartották a vármegyebálokat. Egy ilyen társasági összejövetel alkalmával – a hagyomány szerint – Rózsa Sándor az udvaron ugratta a lovát. Ma a helyi művelődési ház szervez itt koncerteket, kiállításokat, művészeti táborokat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!