Szentes és környéke

2007.01.26. 15:19

Légi mentőbázis lesz

A dél-alföldi régió légi mentőbázisa Szentesen kezdi meg működését idén nyáron. A képviselő-testület tegnapi ülésén az is szóba került, hogy a befektetőknek szinte ingyen kínálják az ingatlanokat a letelepedésre.

Balázsi Irén

Most már biztos, hogy a dél-alföldi régió települései közül Szentesen lesz a légi mentőbázis. A képviselő-testület tegnapi ülésén jelentette be Szirbik Imre polgármester a hírt, miszerint július 1-jétől már szállíthatják a helikopterek a betegeket. Ennek a fejlesztésnek köszönhetően tovább javulnak a Dr. Bugyi István Kórház ellátási körzetéhez tartozó betegek esélyei a gyógyuláshoz.

Az önkormányzat vállalkozásfejlesztési és a vállalkozások működését elősegítő szerepéről szóló előterjesztés kapcsán szóba került, hogy sok település honlapján adómentességgel csalogatják a befektetőket. Ám az uniós tagságunk óta az ilyen engedmény ellentétes az európai országokban alkalmazott joggal. Ezért olyan kínálattal kell Szentesre csábítani a beruházni szándékozókat, amely miatt érdemes letelepedniük a külföldi vállalkozóknak. Alapelvként fogalmazódott meg, hogy a cégalapítás révén ne csak a befektető gyarapodjon, hanem az új munkahelyekkel a város gazdasági pozíciói is javuljanak.

A vitában a fideszes Rébeli Sz. Tamás megelégedéssel fogadta, hogy foglalkozik az önkormányzat a témával, mert – mint mondta – tizenkét éve adósak ezzel. Hozzátette: nincs a városnak kitörési pontja. Szentesen szerinte „hajszálon forog" a vállalkozói lét, pedig az önkormányzat a nagy cégek helyi adójából tud fejleszteni. Rébeli úgy vélte: nemcsak új munkahelyek teremtésével kellene foglalkozni, hanem a régiek megtartásával is. Megoldást jelenthetne, ha a befektetők csökkentett forgalmi értéken juthatnának ingatlanhoz, s ez egyfajta adókedvezménynek számítana. A polgármester úgy reagált: jelenleg is alkalmazzák ezt a gyakorlatban, hiszen ha a beruházó egy hektáron épít üzemet, ahol negyven személyt foglalkoztat, szinte ingyen megkapja a várostól a területet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!