Szentes és környéke

2007.01.17. 15:19

Nagyító alatt a kiállítóhelyek

Legalább tíz helyen rendeznek Szentesen kiállításokat. Az önkormányzat idei költségvetési koncepciója szerint a takarékosság jegyében meg kell vizsgálni ezek hatékonyabb működtetését. Szó van arról is, hogy a főtéri galéria esetleg átkerülne a volt megyeházi kulturális központba. A kiállítóhelyek jövőbeni státusáról a képviselő-testület februári ülésén döntenek.

Balázsi Irén

A főtéri galériának fontos szerepe van a város kulturális életében. Fotó: Vidovics FerencMég 1974-ben adták át Szentesen a főtéri galériát, amely a művelődési központ keretein belül működik azóta. Akkor ez volt az egyetlen kiállítóhely, a Koszta József Múzeumot nem számítva. Míg a közgyűjtemény munkatársai főleg a régi idők emlékeit mutatták be az állandó és időszaki tárlatokon, addig a galéria a kortárs képzőművészek alkotásait népszerűsítette. A volt zsinagóga könyvtárrá alakításával tovább bővült az a bizonyos paletta, a bibliotékában ugyanis szintén rendszeresen rendeznek kiállításokat, főleg helyi alkotók munkáiból. De a helyőrségi klub vezetői is mindig pártolták a művészeteket, legutóbb is országos tárlatnak adtak helyet.

Az önkormányzat anyagi támogatásával megmentették az enyészettől a Petőfi utcai „gólyás" házat, amely főleg a népművészeteknek az otthona. A felújított egykori vármegyeházán kialakított konferencia- és kulturális központban is rendeztek már egy helybeli festő munkáiból tárlatot. De a Petőfi cukrászdában is mutatnak be képeket, nem szólva az ifjúsági házról és a Móricz Zsigmond Művelődési Házról, ahol szintén szerveznek bemutatókat. Az ifjúsági ház évről évre például az alföldi fotószalon résztvevőinek találkozóhelye. Ha mindent egybevetünk, Szentesen közel tíz kulturális intézményben kapnak bemutatkozási lehetőséget az alkotók.

A közművelődési intézmények többségének az önkormányzat a fenntartója. Az idei költségvetési koncepcióban van olyan kitétel, miszerint meg kell vizsgálni a kiállítóhelyek lehetőségeit, mivel számos működik ezekből a városban. A főtéri galériával kapcsolatban tartja magát az elképzelés, hogy esetleg a felújított megyeházán kaphatna helyet. Ám annak a kulturális központ része nem alkalmas kiállítások rendezésére. Kruzslicz Pál, a művelődési központ igazgatója lapunk érdeklődésére fölvetette: ha a megyeházán különböző bálok és más programok vannak, akkor azok idejére hová tennék a műalkotásokat?

A galéria a maga üvegtetejével viszont megfelelő terepe a legrangosabb képzőművészeti tárlatoknak is, nem véletlenül viszik oda munkáikat országos hírű művészek. A költöztetés helyett inkább ennek a felújításán kellene gondolkodni. A bevételek növelése érdekében persze lehet próbálkozni a galéria kistermében aukciók szervezésével, vagy festmények értékesítésével, de megszüntetni kár lenne. A kiállítóhelyek jövőbeni sorsáról a képviselő-testület a februári ülésén dönt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!