Szentes és környéke

2007.01.24. 15:19

Szentesen nem ijedtek meg

A baromfihúst is árusító szentesi üzletekben nem rettentette el a vásárlókat az, hogy a közelben madárinfluenza gyanúja miatt kiirtották egy libatelep állományát. A kereskedők szerint tavaly még hatottak a keresletre a hírek – most már nem.

Blahó Gabriella

A központi ABC-ben a szokásos forgalom volt tegnap. Fotó: Tésik AttilaA város főutcáján lévő központi ABC-ben egyáltalán nem lehetett érezni, hogy a közeli Lapistón történtek hatnának a vásárlási kedvre. A madárinfluenza gyanúja miatt megsemmisített libaállomány legfeljebb beszédtéma volt a húsospultnál. Gyarmati Ferencné, a bolt vezetője elmondta, hogy a vevőket tavaly sokkal inkább foglalkoztatták a madárbetegségek. A boltba Hernádról és Kisvárdáról érkezik a baromfihús, tapasztalata szerint vevőik megbíznak a magyar minőségben. Kovács Imre is így nyilatkozott. A nyugdíjas úgy véli, ha már kitesznek valamit a pultra, akkor annak csak egészségesnek kell lennie – ennyi ellenőrzés után. Gyakran eszik csirkét levesnek, pörköltnek és arra számít, hogy a baromfihús egyre drágább lesz.

A Hungerit Ady Endre utcai mintaboltjában az eladók azt mondták, csak a január végi hangulat érezhető a vásárlókon. A Jérce boltban dolgozó asszonyok úgy látják, hogy a madárinfluenzával kapcsolatos tavalyi félelmek túlzóak voltak. A vevők döntő többsége tisztában van vele, hogy ez a betegség nem jelent veszélyt.

Kisebb forgalomcsökkenés volt viszont a mintabolt melletti baromfiboltban. Szabó Ferencné tulajdonos nem tudta megmondani, hogy vajon a madárinfluenzával kapcsolatos hírek miatt alakult-e ez így, vagy más oka lehetett. Szerinte egyébként ez a téma csak tavaly érintette meg a vásárlókat.


Horvát baromfitilalom

A horvát hatóságok szerdán tilalmat rendeltek el a magyarországi szárnyasok behozatalára azután, hogy Szentesnél valószínűsíthetően madárinfluenza-gócot fedeztek fel. A zágrábi mezőgazdasági minisztérium adta ki az erről szóló közleményt hivatkozva a magyar állat-egészségügyi hatóságoknak a madárinfluenza fertőzés gyanújáról tett közleményére. Horvát illetékesek közölték, hogy az intézkedést átmenetinek tekintik, azt azonnal felfüggesztik, amint bebizonyosodik, hogy a fertőzés gyanúja megalapozatlan volt.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!