Szentes és környéke

2007.03.28. 16:19

Amatőr marad, vagy profi lesz a szentesi civil TV?

Míg a megye városaiban mindenütt tízmilliókkal támogatják az önkormányzatok a helyi televíziókat, a szentesi stúdió ezt nem mondhatja el magáról. Az egyesületi formában működő társaság több tagja évek óta ingyen dolgozik, a felelős szerkesztő szerint ez hosszú távon nem tartható. A városban sokan azt mondják, a műsorok színvonalán lehetne javítani.

Blahó Gabriella

A Civil Tv műsorain érződik a lelkes amatőrök kreativitása, egyes riportok kifejezetten profinak tűnnek. Látható a képernyőn olyan anyag is, melyen volna még mit javítani, de a nézők összességében árnyalt véleményeket fogalmaznak meg. Szegváron és Szentesen 9000 lakásban lehet követni kábelen a Civil Tv adását, a stáb két éve egyesületi formában kezdett el dolgozni a faluban, és onnan „hozta be", a városba az adást. Míg Vásárhelyen 32, Csongrádon 13, Makón pedig 27,5 millió forinttal támogatják az önkormányzatok a városi tévéket, addig a szegvári és a szentesi testület együttesen a két év alatt mindössze 800 ezer forintot adott. A műsorkészítők azóta lényegében ingyen dolgoznak, néhányan kapnak csak minimálbért. Csorba Gyula felelős szerkesztő szerint szervezeti átalakulás szükséges, technikailag is fejlődni kell, ehhez pedig pénzen megvásárolható eszközökre van szükség.

A világ vicce

Ötvenmillió forint támogatást is adna a Civil Tv számára [namelink name="Demeter Attila"]. A szocialista képviselő szerint az a tény, hogy Szentesnek nincsen városi televíziója, a világ vicce. Nézete szerint a nyomtatott sajtó, a rádió és a televízió által közölt hírek és információk összegző képet adnak egy város vagy egy térség életéről, ezért mindre szükség van. Szentesre nézve kifejezetten kellemetlen, hogy a szegváriaknak jutott ez először eszébe. A következő testületi ülésen ezért fel akar szólalni ebben a témában.

A műsorkészítés során szeretné megkülönböztetni a minőségi munkát – külön díjazással – és szükség volna legalább két új profi munkatársra is.
Naponta egyébként 10-12 órát, hetente hat napot dolgoznak. Kovács Gergő – aki fizetség nélkül készít riportokat a tévének – lapunknak azt mondta, először az motiválta, hogy meg fog jelenni a képernyőn. Ma már csak a társaság kedvéért jár be a szerkesztőségbe. A hírolvasó és riporter Sinka Henrietta egy évig dolgozott ingyen, a kamerát kezelő Puskás Krisztián hét hónapig, Szűcs László fél évig. Minimálbért kap riporterként a szegvári Szűcs Zoltán is kétévnyi csend után. A stáb munkájában rajtuk kívül még több tucatnyian vesznek részt, kedvtelésből.

A stúdióvezető úgy látja, hosszú távon nem működhet a tévé a jelenlegi formájában. El kell dönteni, hogy a közösség megmarad-e amatőr szinten, vagy felvállalja a helyi médiához illő profizmust. Ehhez viszont át kell alakulnia. Csorba Gyula a minőség javítását szeretné elérni, a nonprofit keretek között erre azonban nem látszik mód. Lapunknak elmondta: rendszeresen tudósítanak a szegvári és a szentesi képviselő-testületi ülésekről. Erre senki nem kérte őket, nem akar a helyzettel visszaélni, ezért ezentúl is ott lesznek a városházán. Munkájuk elismeréseként értékeli, hogy az ORTT legutóbbi minősítése alapján a Civil Tv a kötelező 51 helyett 83 százalékban lát el közszolgálati feladatokat, megerősítés ez számukra. A jövőben maradnak a térség krónikásai, közéleti fórummá akarnak válni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!