Szentes és környéke

2007.03.21. 15:19

Új víztározót terveznek Szentesen

Természetvédelmi- és üdülőterületté nyilvánítaná a szentesi önkormányzat a kunszentmártoni út menti termáltavat és környékét. Az elképzelések szerint egy új tavat is kialakítanának a csurgalékvíz hűtésére.

Balázsi Irén

Jelenleg egy nagy és egy kis tó van Szentesen a kunszentmártoni út mentén. Az átutazók többsége nem tudja mire vélni, hogy egyszer vízzel teli tavakat lát, máskor meg üreseket. Móra József, az önkormányzat idegenforgalmi bizottságának elnöke elmondta, hogy az Árpád-Agrár Zrt. termálkútjaiból kerül a kisebb tóba a csurgalékvíz, amelyet lehűtenek, kezelnek, és aztán engedik a nagy tározóba. A kertészeti telepről azonban időszakosan érkezik a vízutánpótlás, amelynek helyet kell biztosítani. Ekkor szokták előbb a Vekerbe kormányozni a vizet, onnan a Kurcába engedik, majd pedig a Tiszába. A város településszerkezeti rendelettervezete számol a környezeti és természeti adottsággal.

Az elképzelések szerint a két tavat összenyitnák, s így 2500 méter hosszú összefüggő vízfelületet nyernének. A csurgalékvíz fogadására pedig kialakítanak egy új kis tavat. A termáltó északi oldalánál ötven hektáron üdülőövezetet hoznak létre. Lehetőség nyílik továbbá a közeli nagyhegyi városrész keleti oldalán harminchárom hektáros rész hétvégi házas területté nyilvánítására. A szakbizottság elnöke szerint a termáltó az átalakítás után alkalmas lehet evezősversenyek lebonyolítására is. Nem szólva arról, hogy a környéknek gazdag a madárvilága: kócsagok, gémek, récék és sirályok vannak ott nagy számban. A tavat körbevevő nád részint partvédelmi célokat szolgál, másrészt pedig a vonuló madarak pihennek meg ott. Móra József szerint a településszerkezeti tervezet e fejezetének megvalósításához szükség lehet befektetőre, aki akár az önkormányzattal közösen sokat tehet azért, hogy Szentesnek ez az adottsága közismert legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!