Szentes és környéke

2007.07.20. 16:19

A család kéri Koszta újratemetését

Szentes - Lapunk megtalálta Koszta József fővárosban élő rokonait, akik a szentesiekkel együtt szeretnék, ha a Kossuth-díjas festőművész hazakerülne a budapesti Kerepesi temetőből a Kurca-parti városba.

Balázsi Irén

A szentesi képviselő-testület februárban úgy határozott, hogy hazahozatja Koszta József földi maradványait a fővárosi Kerepesi temetőből, amelynek félreeső parcellájában nyugszik 1949 óta a Kossuth-díjas festőművész. A szentesiek a Kálvária sírkertben díszsírhelyen akarják az alföldi festészet világhírű képviselőjét újratemetni. Ugyanitt fekszik a felesége és múzsája, Szeifert Anna is, akit exhumálnának, és közös sírban helyeznék el őket. Korábban megírtuk: az önkormányzat azért döntött így, mert méltó emléket szeretne állítani Kosztának, hiszen ő a festményeit, a földjét és a tanyáját is a városra hagyta. Fontos szempont továbbá, hogy Koszta művészetének legértékesebb korszakát Szentesen töltötte.

A szentesiek kérelemmel fordultak az ügyben a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottsághoz. Ez a grémium a kormány tanácsadó-testülete egyhangú szavazással úgy döntött: nem adja ki Koszta maradványait. A kegyeleti bizottság titkára, Radnainé Fogarasi Katalin lapunknak azzal indokolta a döntést, hogy Koszta József nyughelye a nemzeti sírkertben örökös védelem alatt áll. Nemrégiben egymillió forintot költöttek a sírja rendbetételére, amit a szentesiek vitatnak. Kiderült továbbá: önkormányzat kérésének sohasem adtak helyt. Elmondta, ha a család fordul hozzájuk kérelemmel, azt nem szokták elutasítani.

Lapunknak sikerült felkutatni a fővárosban élő Koszta Erzsébetet, a Lux-Tex Kft. ügyvezető igazgatóját. Az ő nagyapja és Koszta József édesapja testvérek voltak. Az igazgatónő azt is tudja, hogy egy utcában laktak Brassóban. Egyébként már felvették a kapcsolatot a család erdélyi tagjaival is. Koszta Erzsébet elmondta, hogy megelégedéssel vennék, ha Szentesen díszsírhelyen nyugodhatna Koszta József a feleségével együtt. Egyébként már a családfát is kutatták, és ha szükséges, dokumentumokat is beszereznek a nemes cél érdekében.

A polgármesteri hivatal művelődési irodavezetője, Mihály Béláné örült lapunk információjának. Abban reménykedik, hogy így már nem lesz akadálya annak, hogy Koszta József földi maradványait hazahozzák. Más forrásból úgy értesültünk: két civil szervezet a napokban azt kezdeményezte, hogy a festőművész kapja meg a Szentes díszpolgára címet posztumusz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!