Szentes és környéke

2007.07.01. 16:19

Őszre befejezi a költözést a szentesi múzeum

Egyedül pályázott a szentesi Koszta József Múzeum igazgatói állására Béres Mária, aki júniustól látja el feladatát. A régészek atyamesterének, Trogmayer Ottónak volt a tanítványa, és tizenhét évig dolgozott archeológusként a szegedi Móra Ferenc Múzeumban.

Balázsi Irén

Egyedül pályázott a szentesi Koszta József Múzeum igazgatói állására [namelink name="Béres Mária"], aki júniustól látja el feladatát. A régészek atyamesterének, Trogmayer Ottónak volt a tanítványa, és tizenhét évig dolgozott archeológusként a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. A Kulturális Örökségvédelmi Igazgatóságon régészeti szakhatósági ügyeket látott el 2000 óta, e kitérő után ment vissza a megyei múzeumi szervezetbe.

A Móra Ferenc Múzeumban tizenhét évet töltött el régészként [namelink name="Béres Mária"], aki meghívott előadóként oktatja a hallgatókat a Szegedi Tudományegyetemen. Trogmayer Ottó tanítványának csak azért meri mondani magát kérdésünkre, mert az archeológia atyamestere annak nevezte őt. A Kulturális Örökségvédelmi Igazgatóságra 2000-ben került, ám a szakmával való kapcsolata nem szakadt meg. Köztisztviselőként régészeti szakhatósági ügyekben járt el. Azt mondja, szép feladatot kapott ott: a dél-alföldi régióban kimunkálhatta a régészeti örökség védelmét az államigazgatás keretein belül, összhangban az uniós jogszabályokkal.

Megmarad a ligeti épület

Az előző ciklusban a megyei közgyűlés úgy döntött, hogy a volt megyeházára való beköltözés után a ligeti épületet ki kell üríteni. Ennek viszont éppen az ellenkezője történik. [namelink name="Béres Mária"] azt mondja ezzel kapcsolatos felvetésünkre: a megyei önkormányzat tulajdonosi bizottsága megismerve raktározási gondjaikat úgy döntött, hogy a ligeti épületet is megtarthatják raktárként és időszaki kiállítások megrendezésére. Az igazgatónő tárgyalást kezdeményez majd a szentesi önkormányzattal annak érdekében, hogy a Fridrich-fényírda és a Péter Pál Polgárház Múzeum ne csak előzetes bejelentkezés alapján fogadhassa a látogatókat. Ezek a kiállítóhelyek jelenleg munkaerőhiány miatt vannak zárva, de szeretnének rajta változtatni. [namelink name="Béres Mária"] azt tervezi, hogy őszig megteremtődnek a nyugodt alkotómunka feltételei az új múzeum berendezése, a színvonalas kiállítások megrendezése és a költözködés miatt túlterhelt kollégái számára.

Eddig [namelink name="Béres Mária"] hozott határozatokat a régészeknek a lelőhelyek védelmére. Egyedüli pályázóként elnyerte júniusban a szentesi Koszta József Múzeum igazgatói állását, így visszakerül a föld közelébe. A csongrádi elkerülő út tervezett megépítésénél lesz ásatás, ám ennek időpontját egyelőre nem ismeri. Szentest és térségét úgy jellemzi az igazgatónő, hogy élénk a gazdaság, így sok földmunkával járó beruházás várható. Itt is adódnak leletmentő feladatok a régész számára. Kutatási területének a középkort említi, ebből írta a doktoriját és a PhD-t is. Ám állítása szerint egy vidéki múzeumban minden kultúrával foglalkozni kell.
Megemlítjük Béres Máriának, hogy manapság nagyon rájár a rúd a régészekre. Elismeri: gyakran negatív a vélemény a szakmáról.

Meggyőződése ugyanakkor, hogy a megelőző feltárásokhoz nem kötődik olyan mértékű korrupció, mint amilyen a köztudatban van. Azt ellenben nem jelentheti ki, hogy az országban sehol sem történt korrupció. Ezzel együtt is úgy véli, a témának nagyobb a füstje, mint a lángja. Hozzáteszi: a dél-alföldi ügyek kapcsán mindenesetre bebizonyosodott, hogy nem történt bűncselekmény.

Milyen örökséget talált Szentesen [namelink name="Béres Mária"]? Azt mondja, részben ismerte az ország első gyűjteményei között létrejött múzeumot. Van világhírű régészeti lelete, ilyen a Szegvár-Tűzköves, gazdag a művészettörténeti és a néprajzi anyaga is. Lebilincselőnek nevezi a volt megyeházára költözött múzeumot, ahol a 21. századhoz méltó épületbe került a gyűjtemény. Ugyanakkor szembesült a működtetéssel járó nehézségekkel: az épület felújítása során keletkezett technológiai hiányosságokkal, meg azzal, hogy kevés a pénz, kevés az alkalmazott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!