Szentes és környéke

2007.08.27. 16:19

Föllázadt a szentesi gimnázium

Szentes - Nem szavazta meg az új igazgató kinevezését szentesítő szervezeti és működési szabályzatot az összevonással létrehozott szentesi Horváth Mihály Gimnázium és Szakképző Iskola tantestülete. A hétfői értekezleten nem közeledtek az álláspontok.

Blahó Gabriella

Nem szavazta meg az új igazgató kinevezését szentesítő szervezeti és működési szabályzatot az összevonással létrehozott szentesi Horváth Mihály Gimnázium és Szakképző Iskola tantestülete. A hétfői értekezleten nem közeledtek az álláspontok, a gimnázium pedagógus szakszervezete és eltávolított igazgatója, Bácskainé Fazekas Márta is megtámadta az iskola-összevonásról született határozatot a közigazgatási hivatalnál.

Az új igazgató által letett pedagógiai programot elfogadták a tanárok, az általa előterjesztett szervezeti és működési szabályzatot, a házirendet és a minőségbiztosítási programot viszont nem. A pedagógusok kihasználják a jogszabályok által adott időkeretet, e szerint további harminc nap áll rendelkezésükre ahhoz, hogy véleményt alkossanak minderről. A fenntartó által frissen kinevezett igazgató, Inokai-[namelink name="Tóth László"] lapunknak azt mondta, mindez azért is alakult így, mert a dokumentumok megalkotásakor a tantestület tagjai szabadságon voltak, nem lehetett alkalmuk az iratok tartalmát alaposan megismerni. A nevelőtestületnek jóvá kell hagynia ezeket, ki kell alakulnia egy közös álláspontnak, ezért most munkacsoportok alakulnak – tájékoztatott a hétfői értekezlet végén. Az igazgató azt is elmondta, a korábbi évek hagyományaihoz híven a tanév első tanítási napjának reggelén lesz az évnyitó ünnepség, tekintettel az ország más részeiből érkező diákokra. Inokai-[namelink name="Tóth László"] megerősítette lapunk értesülését, mely szerint [namelink name="Magyar Anna"] lesz várhatóan a tanévnyitó vendége. Az új igazgató ezzel kapcsolatban azt mondta, minden intézmény életében fontos, jelentős pillanat, amikor megjelenik a fenntartó képviselője.

Visszaszervezés?

Az szmsz-t 28 nem, 25 igen és 13 tartózkodás mellett utasította el az összevont iskolák tantestülete. A tanárok szerint nem lesz ez rövid menet. Leghamarabb egy év múlva lehet szó „visszaszervezésről", ugyanis a közoktatási törvény nem engedi, hogy szeptembertől júniusig bármi efféle történjen. A második független magyar kormány vallási és közoktatási miniszteréről elnevezett iskolában sok minden tűnik bizonytalannak, de egy kétségbevonhatatlan: néhány nap múlva elkezdődik a tanítás.

Az összevont intézmény egyik felének, a közgazdasági iskolának a tanárai fontosnak tartották, hogy legalább a pedagógia program legyen elfogadott, szerintük ugyanis ez a minimumfeltétele a szeptemberi kezdésnek. A Horváth Mihály-osok ennél messzebbre mentek. Bácskainé Fazekas Márta egyénileg és Bedő Katalin mint a pedagógus szakszervezet vezetője külön-külön beadvánnyal támadta meg a megyei közgyűlés iskola-összevonásról született határozatát a megyei közigazgatási hivatalnál. Bedő Katalin elmondta, a szakszervezet jogorvoslatot követel.

A jogszabályok szerint ugyanis a diákönkormányzat, a szülői munkaközösség véleményét a fenntartónak ki kellett volna kérnie az iskola-összevonás, a régi igazgató felmentése és az új kinevezése ügyében egyaránt – ez azonban elmaradt. Azt is kifogásolják, konkrét számokat, adatokat egyszer sem közölt a fenntartó az iskolákkal az összevonásra vonatkozóan, így a pedagógusok ezekről nem alkothattak véleményt. Az igazgató felmentésének szándékáról a megye nem értesítette az iskolákat, csak az internetes honlapról szerezhettek róla tudomást, az utolsó pillanatban. A szakszervezet vezetője abban bízik, a közigazgatási hivatal felszólítja a megyei közgyűlést, szüntesse meg a törvénytelen állapotot.

Mivel a közgyűlés egy csomagban szavazott mind a tizennégy Csongrád megyei középiskola összevonásáról, így a szentesi Horváth Mihály-osok valamennyiükért küzdenek – magyarázta Bedő Katalin. – Az új igazgató által letett szervezeti és működési szabályzatot hivatalosan ezért nem szavazta meg a tantestület többsége, ezen túl pedig azért, mert nem fogadjuk el a jelenlegi helyzetet – fogalmazott Tóth Tibor. A közalkalmazotti tanács elnöke hangsúlyozta: pedagógus kollégái jogkövetőek, a törvényesség keretein belül igyekeznek megvédeni az iskola érdekeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!