Szentes és környéke

2007.08.06. 16:19

Nekivág az óceánnak a szentesi Vasvári János

Néhány napra hazalátogatott Szentesre Vasvári János, aki egyedül akarja átevezni az Atlanti-óceánt. A fiatalember Londonban edz az útra. Rakonczai Gábor és Pálos Andrea sikeres túrája hallatán merített erőt, el is kérte tőlük saját tervezésű hajójukat.

Blahó Gabriella

Szülővárosában töltött néhány napot Vasvári János és mindenkinek elmondta: át akarja evezni az Atlanti-óceánt egyedül. A nem mindennapi vállalkozásról úgy beszélt, mint élete nagy álmáról, melyet meg akar valósítani.

Az interneten olvasott először arról, hogy akadtak már hozzá hasonló kalandorok, eddig összesen harminchatan. Az óceánt átevezni tehát ma már nem számít újdonságnak, legfeljebb nagy feladatnak. – Az űrben már többen voltak, mint ahányan így szelték át a nagy vizet – teszi hozzá.

A megerősítést Rakonczai Gábor és Pálos Andrea sikeres túrája jelentette számára, el is kérte tőlük saját tervezésű hajójukat.

János utazásának különlegességét az adja, hogy egyedül vág neki a feladatnak. Pontosabban Portugáliából a Kanári-szigetekig Gáborral közösen evez mintegy 1200 kilométert, és szerez első kézből tapasztalatot. Ezután irányt vesz a Karib-szigeteki Antigua felé, haladását tervei szerint segíti majd a passzátszél és az észak-atlanti áramlás. Napi 12-14 óra evezéssel 50-70 kilométert tud megtenni. Háromezer tengeri mérföld az út. Visz magával természetesen élelmet és a hajózáshoz szükséges felszereléseket, kamerát is, hogy ha hazatér, mindenki láthassa: tényleg megjárta az óceánt. Elméletben már korábban felkészült, hiszen a Széchenyi István Főiskola tengerfedélzeti tisztképző szakán végzett.

A részleteket tervezgeti most egy londoni önkormányzati intézmény, a Royal Kingstom Borough recepciósaként. Amikor nem dolgozik, rendszeresen edz és állítása szerint pénzt gyűjt a nagy utazáshoz.

A szentesi születésű fiatalember a városban töltött évei alatt karatézott, kosárlabdázott, és természetesen a ligeti fürdőben tanult meg úszni. Feltehetően erre a képességére is szüksége lesz az óceáni magányban, amire állítása szerint mélységesen vágyik. Megállapította, a fizikai erő mindössze egytizedét jelenti a valódi erőnek ezen az utazáson. A fennmaradó kilencven százalék lelki erő kell, hogy legyen. Novemberben akar indulni, addig még jó pár dolgot el kell intéznie, támogatókat gyűjt. Itt tartózkodása alatt többször elmondta, meg sem fordul a fejében, hogy feladja. Elszántnak tűnik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!