Szentes és környéke

2007.11.09. 20:55

A lassú vonat még mindig népszerű Szentesen

Szentes - Mindkét jegy ára 600 forint, a buszt mégis többen választják a Szentes és Orosháza között utazók, mint a vonatot. Pénteken délután teszteltük a megszüntetésre ítélt szárnyvonalat, és a közutat is. A háromkocsis vonat a legkisebb tanyánál is megáll – de itt is akadt felszálló.

Blahó Gabriella

A vasutasok Közép-Európa leglassabbjaként emlegetik a Szentes és Orosháza között járó vonatot, a Bz-motorkocsi egy óra és 12 perc alatt teszi meg a két város közötti negyven kilométert, hatszáz forintért. A pálya egy részét az elmúlt években kijavították, így már nem ráz a teljes szakaszon, de állapota miatt a masiniszta még mindig kénytelen visszafogni a sebességet. Az utastér nem egészen tiszta ezeken a kocsikon, az ablakon azért ki lehet látni.

Az Orosházára tartó Piroska és a Szolnok felé induló Uzsgyi a szentesi vasútállomáson. Az utóbbira többen szálltak fel. Fotó: Blahó Gabriella
A térség lakóinak egy része nem tud lemondani erről a vonalról, a tanyákon élők napi rendszerességgel használják. Legtöbben persze a szentesi vasútállomáson szálltak fel a szerelvényre, ahonnan menetrend szerint pontosan 12.35-kor indultunk. Tizenketten szálltak le Fábiánsebestyénben, két kisgyerek viszont felszállt. A bakter átállította a váltót, és zöld jelzést adott. A következő, Újváros nevű megállóhelyen a tanyák lakói közül szálltak le öten, de felszálló itt is akadt kettő. Ezután Gádoroson leszálltak kilencen, és felszálltak ugyancsak ketten. A Fábiánsebestyént követő szakaszon a vonat némiképp felgyorsul, útközben látható néhány düledező ház és rendben tartott családi gazdaság. A vasút és közút egymás mellett fut egy darabig, a síneket csipkebogyó- és kökénybokrok szegélyezik. A táj egy pont után megváltozik, amikor a vonat elér a nemzetközi hírű Gyopárosfürdőig. A szentesi kirándulók számára kényelmes ez: közvetlenül a fürdő bejáratánál szállhatnak le. Gyopárosnál négy diák futott a vonat után, a fiatalok elérték az utolsó kocsit, és lihegve szálltak fel. Innen már csak néhány perc volt Orosháza, a végállomás. Csak a Délvilág munkatársa utazott végig ezen a vonalon.


A Békés megyei város szélén egymás közvetlen közelében van az autóbusz-pályaudvar és a vasútállomás, az előbbi népesebb volt péntek délután. A szakadatlan esőben számtalan diák várakozott, a hét utolsó tanítási napján csomagokkal megrakottan igyekeztek haza. Az Orosházáról induló, Szentes felé tartó helyközi járat Nagymágocson és Derekegyházon halad keresztül. Utazóközönsége tehát nem azonos a fábiáni vonatéval, de az említett faluba is visz Volán-járat. A kényelmes és tiszta buszra 46-an szálltak fel Szentesig, főként diákok és kedvezményesen utazó idősek. A felnőtteknek a negyven kilométernyi utazásért 600 forintot kell fizetni. A csapadékos utakon, betartva az érvényes sebességkorlátozást, a busz menetrend szerint két perccel hamarabb érkezett meg Szentesre: 15 óra 15 perckor. A vonatnál sokkal rövidebb idő alatt tette meg ugyanazt a távot, egészen pontosan 50 perc alatt. A szentesi autóbusz-pályaudvar az orosházihoz hasonlóan népes volt, egyetlen előnnyel: az utasok be tudtak húzódni az eső elől a tető alá.

Címkék#Szentes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!