Szentes és környéke

2007.11.07. 20:37

Betelik a szentesi szeméttelep

Szentes - A környezetvédelmi felügyelőséghez fordult a szentesi önkormányzat a berki városrészben lévő szeméttelep működési engedélyének meghosszabbítása érdekében. Ha a hatóság helyt is ad a kérelemnek, nem ez jelentheti a végleges megoldást a szemét elhelyezésére.

Balázsi Irén

Dönteni kell ugyanis arról: bővítik-e a lassan megtelő telepet, esetleg más településre szállítják a lakossági és közületi szilárd hulladékot. Az utóbbi változatnál a felgyői új lerakóhely is számításba jöhet.

Felgyő mint célpont

A szentesi önkormányzat hosszú távra keresi a megoldást a szilárd hulladék elhelyezésére. Befektetőket is keres a szemét elszállítására. [namelink name="Bedő Tamás"] csongrádi polgármester korábban azt mondta lapunknak: elvben nincs akadálya, hogy a felgyői hulladékhasznosító-, válogató- és lerakótelep befogadja a szentesi hulladékot. Ha a Kurca-parti város képviselő-testülete úgy határoz, hogy más településre viteti a szemetet, [namelink name="Kiss Ferenc"], a városellátó intézmény csoportvezetője érdeklődésünkre azt válaszolta tegnap: Felgyő is számításba jöhet mint lehetséges célpont.

Egérutat szándékozik nyerni a szentesi önkormányzat a város jövőjét hosszú időre meghatározó döntés meghozatala előtt. A berki településrészben működő hulladéklerakó működési engedélye tudniillik 2008 decemberében lejár. Ennek két oka is van: a telep csak részben felel meg a jogszabályi előírásoknak, másrészt pedig nemsokára betelik. A lerakót működtető városellátó intézmény hulladékgazdálkodási csoportvezetője, [namelink name="Kiss Ferenc"] lapunknak elmondta: jelenleg 80 százalékos a telep kihasználtsága. A telítettséghez az is hozzájárult, hogy az utóbbi években több illegális szemétlerakót is felszámoltak a város belterületén és a külső kerületeken is. Kihordtak továbbá az építkezésekről különböző anyagokat, valamint üvegházak növényi hulladékait. A telep környezethasználati engedélye szerint évente 15 ezer tonna szemét kerülhet ki a lakosságtól és a közületektől. Ehhez képest tavaly ennek a dupláját szállították ki a lerakóhelyre. A csoportvezető szerint az idén 20 ezer tonnára becsülhető ez a mutató. Hozzátette: folyamatosan mérik a telep telítettségét. Megtudtuk még, hogy az önkormányzat kérelemmel fordult a környezetvédelmi felügyelőséghez a lerakó működési engedélyének meghosszabbítása érdekében. A kérvény elbírálása folyamatban van. Ha a hatóság helyt is ad a szentesiek kérésének, csak átmenetileg orvosolná a bajt. Az eddigi gyakorlat szerint egy-másfél évre érvényesíti az engedélyt az illetékes felügyelőség.

Jelenleg 80 százalékos a szeméttelep kihasználtsága. Fotó: Tésik Attila
Addig van ideje eldöntenie a szentesi önkormányzatnak, hogy a hulladék biztonságos és hosszú távú elhelyezésének melyik útját választja. Lehetőség adódna a lerakóhely bővítésére, mert van szabad földterület a telep szomszédságában. Varga Sándor, a városellátó intézmény vezetője korábban azt nyilatkozta: a beruházás – becslések szerint – 500 millió forintba kerülne, az már újabb 15 évre elegendő lenne a szilárd hulladék elhelyezésére. Az ismert költségvetési nehézségek miatt azonban a fejlesztéshez jelentős hitelt kellene felvenni.

A képviselő-testület egy régebbi határozata szerint a város csatlakozott a délkelet-alföldi régió hulladékgazdálkodási rendszeréhez. Ennek a központja Orosházán van. Ezzel az elképzeléssel az a baj, hogy a Békés megyei lerakó nem készül el addig, amíg a szentesi telepet esetleg kénytelenek lesznek bezárni. Ha a későbbiekben mégis úgy dönt az önkormányzat, hogy más helységbe szállíttatja a szemetet, akkor sem ússza meg anyagi ráfordítás nélkül. Egy átrakóhelyet ugyanis köteles megépíttetni, amely belekerülhet százmillió forintba is.

Címkék#Szentes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!