Szentes és környéke

2007.11.25. 19:33

Külföldön is versenyképes a Legrand Magyarország Zrt.

Szeged - A Délmagyarország Presztízs Díjat hat kategóriában osztottuk ki idén, a díjazottak közül most Károlyi László, a szentesi Legrand Magyarország Zrt. vezérigazgatója számol be arról, milyen munka áll a társaság azon eredményei mögött, amelyeknek köszönhetően idén Az év vállalkozása díjat kapták.

Balázsi Irén

A szentesi Kontavill Rt.-t éppen 15 éve vette meg a francia multinacionális cég, a Legrand. Lapunk Presztízs Díja ilyen szempontból felfogható a privatizációt követő időkben már Legrand Zrt. nevet viselő szentesi gyár születésnapi ajándékának is. [namelink name="Károlyi László"] vezérigazgató azt mondta az elismerésről, hogy örültek neki, mert 550 ember munkáját dicséri. – Nagyon kemény, munkás évek állnak mögöttünk – fogalmazott, hozzátéve: van egy álmuk, mégpedig az, hogy száz év múlva is egy dinamikus, nemzetközi mércével mérve is versenyképes vállalatként működjenek, és a dolgozók unokái is szívesen vállalják a gyárat munkahelyüknek. „Ezért dolgoztunk és dolgozunk."

[namelink name="Károlyi László"] vezérigazgató szerint a sikerük egyik titka a jó csapat. Fotó: Karnok Csaba
Az elmúlt két esztendő az intenzív fejlesztés jegyében telt a Legrandnál, ahol az árbevétel 2006-ban 4 milliárd forinttal emelkedett. A tavalyi 13 milliárdos árbevételt az idén is ugyancsak 4 milliárddal akarják növelni. Eredményük is megduplázódott, és 2007-ben is növekedésre számítanak. A vezérigazgató szerint a sikereik titka az emberekben rejlik. – Jó csapatot kell összegyűjteni, figyelni kell a vevők és a dolgozók innovatív ötleteire – vallja [namelink name="Károlyi László"]. A Legrand Zrt. kettős versenyhelyzetben van: részint a hazai piacon, részint pedig a cégcsoporton belül.

A francia érdekeltségű multinacionális cégnek egyébként hatvan gyára van a világ számos országában. A szentesiek a termékeik 90 százalékát exportálják, ugyanakkor Magyarországon is állják a versenyt. A kettős dugaljak tervezésében is jeleskednek, a Legrand-csoporton belül ez a specialitásuk. Idehaza pedig ennek is köszönhetően a szerelvényekkel hagyományosan piacvezetőknek számítanak.

[namelink name="Károlyi László"] elmondása szerint a vállalatcsoport vezérigazgatója további fejlődési lehetőséget ígért a szentesi gyárnak, amely Kelet-Közép-Európa regionális beszerzési irodáját is működteti Magyarországon. De részt vehetnek abban a projektben is, amelynek keretében tehetséges fiatalok különböző szakmákban mélyíthetik gyakorlati ismereteiket. A kurzusok végén pedig a pályakezdő szakemberek állást kaphatnak a Legrand-csoporton belül. Ezt azért tartja jelentős eredménynek [namelink name="Károlyi László"], mert a régióban egyre nehezebb megfelelő képzettséggel rendelkező szakembert találni. Céljuk az, hogy szakmai tudásközpont legyen a szentesi gyár.

A létszámot csak kisebb mértékben emelik a következő időszakban. Az elmúlt három év alatt viszont 460 főről 550-re bővült az alkalmazotti létszám. A komoly gyártóbázisukat megtartva a magas szakmai tudást igénylő termékeket gyártják, az alacsonyabb felkészültséggel is elkészíthető cikkeket pedig kooperációs partnereiknek adják, akik az ő felügyeletük mellett dolgoznak.

A Legrand Zrt. dinamikus fejlődését jelzi az is, hogy a nemzetközi vállalatcsoporton belül az eredményeik alapján most már a középmezőnyben vannak, míg 2004-ben az Európában működő gyárak teljesítményéhez viszonyítva a legrosszabbak voltak.

– Az eredmények bizonyítják, hogy meg tudjuk ragadni a lehetőségeket – mondta [namelink name="Károlyi László"]. Az elmúlt évek több milliárdos beruházásaival lezárult az infrastruktúra fejlesztése. Európai mércével a szentesi gyár egyike a legszebbeknek. A következő évre óvatosabb növekedést terveznek részint a hazai piac beszűkülése miatt, részint pedig azért, mert a vállalatirányítási rendszert akarják átalakítani. Egyidejűleg ugyanis nem lehet intenzíven növekedni és struktúraváltást végrehajtani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!