Szentes és környéke

2007.11.19. 21:20

Száműzik a bliccelőket Szentesen

Szentes - A húszforintos parkolójegyért sem tolongtak tegnap a szentesi városközpontban, ahol ezért az összegért húsz percig várakozhatnak az autósok. A képviselő-testület azokra gondolva módosított a rendszeren, akik csak rövid időre állnak meg a belvárosban.

Balázsi Irén

A szentesi képviselő-testület még október 26-án módosította a fizetős parkolás bevezetéséről szóló határozatát. A változásnak az a lényege, hogy tegnaptól már húszforintos jegyet is válthattak az autósok, akik ennek fejében 20 percig várakozhattak. Lapunk értesülése szerint Csongrád megyében ez a rendelkezés kuriózumnak számít a maga nemében. Az önkormányzati grémium azokra gondolt a kedvezmény határozatba foglalásakor, akik csak rövid ideig akarnak parkolni a belvárosban. Úgy voltak vele a képviselők: ha valaki a főutcai postára, esetleg másik hivatalba vagy üzletbe megy egy kisebb bevásárlás kedvéért, ne kelljen ugyanakkora összeget fizetnie a parkolásért, mint aki hosszabb időre lefoglalja a parkolóhelyet.

Sok az üres parkolóhely a főutcai posta előtt. Fotó: Balázsi Irén
A szentesi városközpontban július 5-én vezették be a parkolóautomatás rendszert. Megírtuk korábban: a díj 120 forintba kerül óránként, de van hatvanforintos jegy is, ez utóbbiért 40 percig várakozhatnak az autósok. A rendszert működtető városellátó intézmény vezetője, Varga Sándor lapunknak azt mondta, hogy ha valaki hatvan forintot dobott az automatába, tíz percet ingyen kapott. Érdeklődésünkre arról is tájékoztatott: tegnapra átprogramozták mind a 14 parkolócédulát adó gépet, és a munkatársai tesztelték is azokat reggel. A húszforintos pénzérme bedobása után kiadták az automaták a bilétát. Lapunk felvetésére, miszerint a masinákon még nem olvasható, hogy a díj legkisebb összege húsz forint, azt ígérte az intézményvezető: e hét elején matricákat helyeznek el az automatákon.

Öt év alatt megtérül

A fizetős parkolási rendszer telepítése mintegy húszmillió forintjába került az önkormányzatnak. Júliusi bevezetése óta eddig hozzávetőleg hatmillió forint bevétel folyt be a jegyek és bérletek árából, valamint a kirótt bírságokból. Varga Sándor, a városellátó intézmény vezetője úgy kalkulál, hogy öt év alatt megtérülhet a befektetés. A húszforintos jegyektől pedig azt várja: csökken majd a bliccelők száma.

A főutcán tegnap mindenesetre nem tolongtak az autósok a parkolójegyekért, és rengeteg szabad hely is volt a kijelölt zónában. Ácsorogtunk jó fél órát, amikor a főutcai posta előtt Lendl Sándorné odament a géphez. Azt mondta, hogy hatvan forintért váltott bilétát, mert csak a szemközti gyógynövényüzletet keresi fel. A vásárlást ott gyorsan elintézi. Amikor lapunktól megtudta, hogy mindezt megúszta volna egy húszassal, úgy reagált, hogy ez nagyon jó dolog, legközelebb élni fog vele.

Egyetért az önkormányzat kezdeményezésével Hojcsi Pál nyugalmazott középiskolai igazgató, mondván: segítség ez azoknak, akiknek sietniük kell. Véleménye szerint valószínűsíthető, hogy növekedni fog a parkolási rendszert működtető cég bevétele is, mert az eddigieknél még többen váltanak majd jegyet.

Címkék#Szentes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!