Szentes és környéke

2007.11.13. 21:41

Több szentesi intézmény bezárhatja kapuit

Szentes - A kormány törekvése szerint az alapfokú művészeti iskolák működését megvizsgálják, és számukat csökkentik. A minősítési eljárásban Szentesen több művészeti iskolából kellett elküldeni tanárokat, mert nem volt megfelelő végzettségük ahhoz a tárgyhoz, amit oktattak.

Blahó Gabriella

A szentesi zeneiskola igazgatója szerint a kormány törekvése bizonyos szempontból érthető, hiszen az elmúlt évtizedben a művészeti képzésre nyerhető állami támogatással sokan visszaéltek, de erről szerinte nem a szakma tehet. [namelink name="Mihály Béla"] úgy véli, azoknak a művészetoktatási intézményeknek, amelyek valóban a művészetoktatással foglalkoznak, alapvetően nem lehet félnivalójuk, bár hallani arról, hogy több évtizede jól működő iskolák veszélybe kerülnek. A gyermeklétszám csökkenése is közrejátszhat abban, hogy ultimátumot kapott a szakma: minősítési eljárásnak kell alávetni az iskolákat. A városi fúvósok karnagya szakértőként is szerepel ebben a folyamatban, az általa vezetett zeneiskolát pedig biztonságban tudja.

Növendékek, támogatások

A kilencvenes évek elején mindössze 70 ezer diák tanult valamilyen művészetet az országban, néhány évvel később 350 ezerre emelkedett a számuk – sokak szerint fiktív diákok szerepeltek a névsorban. Ebben az időszakban egy gyermek tanítását százezer forinttal támogatta az állam. A szabad iskolaalapítás idején nőtt meg az intézmények száma, egy évvel ezelőtt még 870 művészeti iskola volt. Szakértők közlése szerint száz be se adta kérelmét a minősítésre, további hetven pedig nem kapta meg az előminősítést. A támogatás mértéke csökkent. Ma az egyéni zenei foglalkozásokra gyermekenként 105 ezer forintot, a csoportos oktatásokért növendékeként 40 ezret ad a központi költségvetés.

Ombódi Csilla szerint a költségvetési törvényben megítélt támogatás mértékével és a minősítési eljárással a kormány egész egyszerűen szétroppantotta a művészeti iskolák egy részét. A Színkör igazgatónője szomorúnak tartja, hogy a minősítés nem a művészetoktatás színvonalát vagy az iskola presztízsét vizsgálja, hanem egészen más szempontokat tart fontosnak. A Színkörnek nincs saját épülete, az Ifjúsági házban működik, ezzel máris elbukott a szigorú ítészek szemében. Furcsállja azt is, hogy például egy magyar szakos tanárnő, aki kiegészítő képzésben szerzett drámapedagógiai végzettséget, nem tarthat egy kis faluban gyerekeknek színpadi foglalkozásokat. Ombódi Csilla azt mondta: a jelenlegi támogatás nem elég a terembérekre, a tanárok fizetésének járulékaira, további csökkenés várható: feltételezése szerint ebben van szándékosság. Ugyanakkor hangsúlyozta: természetesen az iskola működik, csak nehezebb körülmények között.

Az óralátogatást tartja a szakmaiság mércéjének Keller Jánosné. A Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója reméli, hogy szabályos rendszerben, igazságos keretek mentén történik a minősítés, amelyben szakértőként maga is részt vesz. A Jövőnkért iskola a folyamat túlélői között szerepel. Elsősorban a képzőművészetben erős, ezen a területen vizsgálja az igazgatónő is kollégái munkáját Csongrád megyén kívül. – Az órán kiderül, hogy jól tanít a tanár, vagy az egész művészetoktatás a részéről csak egy kirakat – fogalmazott.

Hozzá hasonlóan Kálmánné Szabó Erzsébet abban bízik, hogy a támogatás tovább nem csökken. A Szivárvány Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója megvált néhány tanárától a közelmúltban, mert nem rendelkeztek megfelelő végzettséggel. Elmondta, három éve lehet tudni, hogy elkövetkezik egy szigorúbb rendszer ezen a területen, erre fel lehetett készülni. Nem tud egyetérteni azokkal, akik felháborodnak, bizonyos szempontból helyénvaló a minősítés. A Szivárványt már nem fogja meglepetés érni, a képzőművészeten belül a kézművesség oktatására hangsúlyt fektető iskola szerinte minden szempontnak megfelel.

Címkék#Szentes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!