Szentes és környéke

2008.02.27. 22:37

Egy létrás kocsit használ Szentes és Vásárhely

Szentes - Több száz szórólapot hagytak a szentesi tízemeletesekben ismeretlenek. Arra hívják fel a lakók figyelmét, vigyázzanak a tűzzel, ugyanis a város eladta a tűzoltók létrás kocsiját.

Blahó Gabriella

A járművet a tűzoltóság adta el – mert már nem lehetett javítani. Augusztusban jön az új, addig Hódmezővásárhelyről érkezik a segítség. Hat évig fordítva volt: a szentesi létrás autó járt át Vásárhelyre.

A szentesi tízemeletes lakóházakban a reklámújságok és szóróanyagok között hagytak valakik egy nyomtatott szöveget, melyben arra hívják fel a lakók figyelmét, hogy a városnak nincsen létrás autója, ezért a felsőbb emeleteken a tűzoltók a bajban nem tudnak segíteni. A szórólapból az önkormányzati tűzoltóság parancsnokságára is került néhány példány – Jószai Antal tűzoltó lakik ugyanis az egyik Kossuth utcai tízemeletesben, ő mutatta meg kollégáinak.

A parancsnok lapunk kérésére tájékoztatott a helyzetről. [namelink name="Kajtár István"] kijelentette: nem az önkormányzat adta el az említett autót, hanem a tűzoltóság. A létrás kocsi és vízszállító autó teljes újjáépítése többe került volna, mint amennyi az újak vásárlásához szükséges pályázati önrész. A létrás kocsi 19, a vízszállító 23 éves volt – a szakértői vélemény szerint mindkettő javíthatatlan.

Szerdán a vásárhelyi tűzoltóság létrás kocsijával dolgoztak Szentesen a Bocskai utcai óvodánál.
Fotó: Blahó Gabriella

A parancsnok lapunknak azt mondta, felelős döntést hozott, amikor a létrás kocsi eladása mellett döntött, hiszen 2006-ban Makón éppen egy rejtett hiba miatt halt meg egy ember ennek az eszköznek a használata közben. Országos tűzoltó szakmai lapban meghirdették a két kocsi eladását, ám értékelhető ajánlat nem érkezett. Ezért tehát már csak a szakértő által meghatározott ár alatt lehetett a kocsikat árverés útján eladni, a bevétel teljes összegét tűzvédelemre költi a tűzoltóság – hangsúlyozta [namelink name="Kajtár István"].

2005-ben és 2007-ben egyébként pályázaton nyert új létrás kocsi és vízszállító autó vásárlására összesen 165 millió forintot Szentes, de az új járművek közbeszerzési eljárása elhúzódott. Várhatóan nyár végén újra lesz létrás tűzoltóautó a szentesi parancsnokságon.

2007. március 27., Hódmezővásárhely. A tízemeletes tetején keletkezett tüzet létrás kocsival is oltották. Ez a jármű megy át most Szentesre, ha kell. Fotó: Tésik Attila
A környéken egyetlen tűzoltóság sem rendelkezik maradéktalanul minden eszközzel, baj esetén egymásnak segítenek a közeli városok tűzoltói. Hódmezővásárhelyen például 2000- től 2006-ig egyáltalán nem volt létrás kocsi, a szentesiek mentek, ha kellett. Most viszonzásképpen ugyanez történik: a vásárhelyiek adják az említett technikát Szentesnek. Riasztás esetén 15-20 perc alatt ér ide az autó. Tegnap délelőtt egyébként éppen a szentesi Bocskai utcai óvoda mellett veszélyessé vált fák ágait ennek a kocsinak a segítségével vágták le a vásárhelyi és a szentesi tűzoltók együtt.

Közel a tűzhöz

A szentesi tűzoltóparancsnokot természetesen megkérdeztük, van-e ötlete arra, hogy ki lehet a szöveg szerzője, vagy kik terjeszthették a szóróanyagot. [namelink name="Kajtár István"] úgy ítélte meg, helytelen volna, ha ő beszélne erről. Kálmán Rajmund, a parancsnok helyettese szerint egyszerűen rémhírterjesztésről van szó. Amikor a pánikkeltés eredete után kutattunk, akkor futottunk össze az egyik szentesi tízemeletes kapujában [namelink name="Varga Árpád"]dal. A képviselő-testület szocialista frakciójának tagja emlékeztetett arra, hogy a minap elfogadott költségvetésben szerepel egy több tízmilliós tétel a tűzoltóság eszközállományának fejlesztésére. A felhívásról tőlünk szerzett tudomást, annak tartalma alapján pedig úgy vélte, a szöveg szerzője valószínűleg „közel ül a tűzhöz".

Címkék#Szentes
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!