Szentes és környéke

2008.02.13. 22:01

Légi mentés: helykeresők

Szentes - Jakabszállás mellett Békéscsaba is bejelentkezett: ingyen adna helyet a dél-alföldi régió ideiglenes légimentő-bázisának, amíg Szentesen felépül a végleges mentési központ. A csabaiak ugyanis attól félnek, hogy véglegesen Jakabszálláson marad a légibázis.

Balázsi Irén

Szirbik Imre szentesi polgármester értelmetlennek nevezte a békésiek döntését. A kormány tavaly szeptemberben döntött arról, hogy Szentesen lesz a légimentő-bázis, azóta semmi sem történt az ügyben.

A kormány döntése szerint Szentesen épül fel a dél-alföldi régió légimentő-bázisa. A vásárhelyi úti repülőtér mellett az önkormányzat területet és anyagi támogatást ajánlott fel a központ kialakítására, amely mintegy 90 millió forintba kerül. Ehhez már 2007 tavasza óta megvan az építési engedély, csak a kezdés várat magára. Legutóbb azt írtuk az Egészségügyi Minisztérium illetékesétől kapott információ alapján, hogy ez év elején elkezdődhetnek Szentesen a munkálatok, és várhatóan 2008 második felében szállhat fel az első helikopter.

Pénzes Henriettáért fél órával később ért Szegedre Pestről a helikopter, mint ha Szentesről indult volna. Fotó: Segesvári Csaba
A jakabszállási Csík Imre közben ingyen felajánlotta a repülőterét a légi mentés átmeneti bázisának, amelyet elfogadott Horváth Ágnes egészségügyi miniszter. Lapunk megkereste a tárca sajtóosztályát, megszületett-e már a megállapodás Csík Imrével, és mennyibe kerül a Bács-Kiskun megyei Jakabszálláson az ideiglenes központ kialakítása. Úgy tudjuk, hogy egymillió forintos bérleti díjat kért Csík Imre. Kerestük a vállalkozót, de külföldön tartózkodik.

A szaktárcától választ vártunk arra a kérdésre is, hogy a szentesi légimentő-bázis kialakítására megvan-e már a fedezet. Popovics Andrea, a sajtóosztály munkatársa azt tanácsolta: forduljunk az Országos Mentőszolgálathoz, mert szakmailag ennek a szervezetnek az illetékesei vizsgálják meg a Jakabszálláson felajánlott ideiglenes repülőteret. Hozzátette: az OMSZ köti meg a megállapodást, így az esetleges átalakításhoz szükséges anyagiakról, valamint a szentesi mentőbázissal kapcsolatban is a mentőszolgálat tud felvilágosítást adni.

Pestről küldtek helikoptert

A megerőszakolt és felgyújtott magyarcsanádi Pénzes Henriettát 2006. július 20-án a szegedi klinikáról kellett Budapestre szállítani mentőhelikopterrel, amit a fővárosból küldtek Szegedre. A helikopter 40 perc alatt ért Szegedre – tudtuk meg Túri Pétertől, a Légimentő Kht. ügyvezetőjétől. Ha Szentesen már lett volna légi bázis, akkor a megyeszékhelyre az utat 10-15 perc alatt tette volna meg a gép.

– A délkelet-magyarországi légi mentési szolgáltatás beindításával kapcsolatban egyelőre nincs új fejlemény, az előkészítő munka, egyeztetés az érintettek részvételével jelenleg is zajlik – fogalmazott Győrfi Pál kommunikációs igazgató. A Légimentő Kht. ügyvezetője, Túri Péter ugyanakkor elmondta: már megnézték a jakabszállási repülőteret, ahol szerinte a működésükhöz szükséges feltételeknek mintegy 70 százaléka van meg. A szemléről jelentést készített a felettes szervnek, amelynek döntenie kell arról, vállalja-e a felmerülő költségeket.

– Semmilyen labda nem pattog most nálunk – állította Túri. Ha biztosítják számukra a hiányzó feltételek megteremtésére az anyagiakat, akkor ők mindent megtesznek, hogy a helikopter mielőbb felszállhasson az ideiglenes állomáshelyről. Lapunk felvetését, miszerint kidobott pénznek számíthat Jakabszálláson átmeneti központra költeni, tetemes összeget fizetni bérleti díjként, Túri nem kívánta kommentálni. Korábbi álláspontját azonban megerősítette: azonnal el kellene kezdeni a végleges bázis kialakítását Szentesen.

Uniós forrásból akarja a kormányzat előteremteni a szentesi légimentő-központ felépítésének költségeit – tudtuk meg Szirbik Imrétől. A szentesi polgármester lapunktól értesült a váratlan fejleményről: a Békés Megyei Önkormányzat a minapi ülésén döntött arról, hogy a békéscsabai repülőtéren meg kell teremteni az ideiglenes légimentő-bázis feltételeit. Szirbik szerint értelmetlen a békési döntés.

Békéscsaba ingyen adná

A Békés Megyei Közgyűlés alelnöke, Farkas Zoltán lapunknak azt mondta: attól félnek, hogy a kormány véglegesen Jakabszálláson hagyja a légibázist. Ők a repülőterüket ingyen ajánlják fel a szaktárcának a három megye – Bács, Békés és Csongrád – betegei érdekében mindaddig, amíg Szentesen felépül a mentési központ.

Címkék#Szentes
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!