Szentes és környéke

2008.02.10. 18:54

Nem bontja le tulajdonosa a Zsoldos-téglagyárat Szentesen

Szentes - Megmenekül az enyészettől a Szentes iparát megalapozó Zsoldos család téglagyára, amelyet Hiller István oktatási és művelődési miniszter műemlékké nyilvánított.

Balázsi Irén

Az üzem előző tulajdonosa le akarta bontatni az ipartörténeti emlékhelyet. Lapunknak sikerült megtalálnia a téglagyár új gazdáját, aki örül annak, hogy műemlék lett az országban páratlan kéményű üzem.

A szentesi Zsoldos család még a 19. század második felében gyártelepet hozott létre gőzmalommal, téglaégetővel, bányával, kisvasúttal és több más üzemmel. Ezekkel a létesítményekkel megalapozták a város iparát, és sok családnak adtak megélhetést. A fábiáni út menti gyárukban még 2005-ben is termeltek kisméretű téglákat. A Zsoldos-féle üzem fénykorában 8-9 millió tégla készült évente. A veszteségesen működő, korszerűtlen telepet azonban bezárták, a dolgozókat pedig menesztették. Korábban megírtuk, hogy a gépeket, berendezéseket elvitték a telepről, a síneket is felszedték. Már attól lehetett tartani: a föld színével lesz egyenlő a gyár legszebb része, az országban páratlan 52 méter magas kémény is. Ezen még a Zsoldos család monogramja is megtalálható.

A téglagyár állagmegóvásáról a tulajdonosnak kell gondoskodnia.
Fotó: Tésik Attila

A helybeliek aggodalma nem volt alaptalan, mert a kecskeméti illetőségű vállalkozó, Erdősi Mátyás kérelemmel fordult a polgármesteri hivatal műszaki osztályához, bontási engedélyt akart kapni a téglagyárra. Kérvényét azonban elutasították. Sőt a képviselő-testület helyi védelem alá vette az ipartörténeti emlékhelyet mindaddig, amíg a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal kezdeményezésére indított műemlékké nyilvánítási eljárás le nem zárul. Hiller István oktatási és kulturális miniszter a közelmúltban tett pontot az ügy végére, amikor a Zsoldos-féle téglagyárat a műemlékek közé sorolta. Czirok Jánosné műszaki osztályvezető lapunknak azt mondta: ugyanolyan védettség illeti ezt is, mint például a Petőfi Szállót, tehát csak az örökségvédelmi hivatal engedélyével lehet átalakítani. Szerinte a szentesiek örülnek a műemlékké nyilvánításnak, mert a téglagyár része Szentes történetének, és a jó állapotban lévő magas kéménye hozzátartozik a város látképéhez. Az osztályvezető úgy tájékoztatott: a téglagyár állagmegóvásáról a tulajdonosnak kell gondoskodnia. Akárcsak a hasznosításáról, hiszen az ő érdeke, hogy kamatozzon a befektetése.

Pavlovics István örül

Megkerestük Erdősi Mátyást a kérdéssel, mit szól ahhoz, hogy műemlék lett a Zsoldos-téglagyár. – Eladtam tavaly – közölte. Érdeklődésünkre azonban nem árulta el, ki az új tulajdonos. Lapunknak mégis sikerült kiderítenie: egy szintén kecskeméti székhelyű kft. vette meg az üzemet, befektetési szándékkal. Pavlovics István tulajdonos-igazgató készséges volt megkeresésünkre. Azt mondta, hogy ő is örül a műemlékké nyilvánításnak, hiszen azért vásárolta meg a Zsoldos-féle gyárat, mert fel akarja újíttatni. A konkrét hasznosításáról még nem döntött, csak annyi biztos: valamilyen szolgáltató egységet szándékozik ott kialakítani.

Címkék#Szentes
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!