Szentes és környéke

2008.06.02. 22:34

Szentes tényleg vissza akarja venni középiskoláit

Szentes - Szentes visszavenné a megyétől az 1999-ben átadott középiskoláit: a két önkormányzat vezetői először szerdán tárgyalnak erről. Kovács Kálmán megyei alelnök szerint a város csak színleg tesz úgy, mintha vissza akarná venni ezeket az intézményeket. Szirbik Imre polgármester erre azt mondja, a megye látni fogja, szándékaik mennyire komolyak.

Bakos András

153 millió 500 ezer forint. Ennyi pénzt kellene előteremtenie Szentesnek – a megyei önkormányzat számításai szerint – ha a mostani költségvetési évben vissza szeretné venni működtetésre a 4 szentesi középiskolát. E pénzt az állami normatíván felül kellene kifizetnie. Az intézményeket 1999 szeptember elseje óta működteti a megyei önkormányzat, miután a 98-as választások után fölállt szentesi képviselő-testület úgy látta, nem tudja vállalni ezt a terhet. Akkor Csongrádon is így döntöttek, Makón viszont még négy évig állták a sarat.

A megyének idén összesen 990 millió forintba kerül 16 intézmény működtetése – a normatíván felül. A szentesi intézményekre 91 milliót fordítanak így. A városnak azért kerülne ez többe, mert a megye – lévén, hogy kötelező feladata a középfokú oktatás finanszírozása – plusztámogatást kap rá, míg a város erre most sem lenne jogosult a törvény szerint.

A szentesi képviselő-testület legutóbb mégis úgy döntött, tárgyalásokat kezdenek a visszavételről. A jobboldal javaslatára nemcsak a Horváth Mihály Gimnáziumról, hanem mind a négy középiskoláról tárgyalni fognak. A jobboldali érvekre – eleve kár volt átadni tíz éve – Szirbik Imre polgármester többek között azt mondta, akkor még jó volt a kapcsolat a megye és a város között. Ma a két önkormányzat testületei valóban két ellentétes politikai oldalon állnak. Ám konfliktus csak a gimnáziumban alakult ki, a Zsoldos-Pollák együttessel Szirbik szerint sincs semmi gond.

A visszavétel Kovács Kálmán megyei alelnök szerint leghamarabb 2011 szeptemberétől lenne lehetséges. – A közoktatási törvény szerint tíz év után lehet erről tárgyalni, ha az iskolába járó diákok legalább fele helyi, az önkormányzati törvény szerint pedig az átadás a választásokat követő hat hónapon belül bonyolítható le – mondja Kovács. Hozzáteszi: a megye jó gazda akart lenni, ezért vonta össze az intézményeket, de ez nem járt tanári álláshelyek megszüntetésével. Kovács Kálmán fönntartja véleményét, miszerint ami Szentesen történik, az valójában egy kommunikációs akció, amely eltereli a figyelmet az MSZP országos és szentesi teljesítményéről. A megbízott igazgató pedig kezdetben jól megoldotta a feladatait.

Most van Szentesnek pénze a középiskolákra? – kérdeztük Szirbik Imrétől. A polgármester azt mondta, ezt meg kell vizsgálni. Egyelőre arról döntött a testület, hogy tárgyalnak a visszavételről. – Szerdán ülünk le először ez ügyben, akkor meggyőződhet arról a megye, hogy mi ezt nagyon komolyan gondoljuk.

Szirbik Imre hozzátette: ő úgy tájékozódott, a választások utáni féléves határidő arra az esetre vonatkozik, ha a város ez idő alatt lemond a működtetésről, akkor a megyének kötelessége átvenni. De megegyezni bármikor szabad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!