Szentes és környéke

2008.09.09. 22:29

A Négy Mancs és a libatömők: félnek, hogy tönkremennek

Szentes - Az egyik termelő fémcsövön, a másik műanyagon keresztül tömi a kacsába a takarmányt. Kímélik az állatot – mondják, és elítélik a Négy Mancs állatvédő szervezetnek a feldolgozókkal szemben meghirdetett bojkottját.

Fekete Klára

Szemtől szembe álltunk a hírhedett tömőgéppel a csengelei határban, Vargáék kacsatelepén. Ahogy a két asszony, anya és menye – mindkettőjüket Varga Mihálynénak hívják – a „kínzóeszközt" bemutatta, meglepődtünk, mennyire egyszerű a szerkezet. Akkora, mint egy régi tárcsás mosógép: ebbe öntik bele a takarmányt, amelyet egy csövön keresztül az állat torkába nyomnak. A kacsákat egy- és kétszemélyes ketrecekben tartják, ezek sora között tolják csőrtől csőrig, toroktól torokig a szerkezetet, amely hosszabbító segítségével kapja az áramot. A telepen nagy a tisztaság, a levegő cseréjéről ventilátor gondoskodik.
Vargáék 7 év óta állományonként 1100 kacsát tömnek meg. A nevelésre szakosodott termelőtől kilenchetes korukban kerülnek hozzájuk a szárnyasok, majd két hét hízókúra után jön értük a felvásárló. Utána egy-két hetes szünet áll be a láncban, a következő állomány érkezéséig: ekkor takarítanak, fertőtlenítenek. Ez történt tegnap is, érkezésünk előtt pár órával, hajnalban éppen elvitték a vágásra érett szállítmányt Mezőkovácsházára.

A csengelei tanyán naponta egyszer- kétszer tömnek, 3 és fél-4 óra alatt érnek végig a teljes állományon. Fémcsövet nyomnak le a kacsa torkán. Ez a két asszony szerint kíméletesebb, jobban csúszik, mint a műanyag slag, aminek a vége kirepedezhet. Azt állították, nem erőszakolják le a csövet, a műveletet érzéssel végzik, és tapintással észlelik, mikor telik meg a kacsa begye.

ifjabb Varga Mihályné a „kínzómasinával

ifjabb Varga Mihályné a „kínzómasinával". Az állatokat éppen érkezésünk előtt vitték el
Fotó: Schmidt Andrea

Kucsora Sándorral csak telefonon tudtunk beszélni. A balástyai férfitól is a megelőző éjszaka vitték el az állományát a kiskunmajsai vágóhídra, ezért tegnap elutazott otthonról. Elmondta, 20 éve foglalkoznak a feleségével együtt baromfitartással, gépesítettek, sok pénzt beleöltek a vállalkozásba. Náluk a műanyag csöves módszer vált be. – Mi lesz velük, ha a Négy Mancs állatvédő szervezet kacsa- és libatömés elleni akciójának hatása nemcsak a Hungeritet, hanem az ő partnerüket is eléri? – kérdeztük. A férfi felsóhajtott: nem is mernek belegondolni, elmúltak 50 évesek a feleségével. Nem látják a szervezet célját: az állatokat csak nézni lehessen?

Vargáéknál a két férfi jövedelme ugyan nem az állattartásból származik, de hiányozna a két családnak a nők havi, a minimálbért közelítő bevétele. Kucsoráék ennél magasabb bevételről számoltak be ugyanannyi állat után; ők tönkremennének, ha leállna a magyarországi kacsa- és libatömés.

Állatorvosi vélemény

Mindkét családnál Kunstár Pál állatorvos ellenőrzi a telepet és a kacsákat. Tőle is megkérdeztük, mi a véleménye az állatok „kényszertöméséről". A szakember azt válaszolta, ezeket a szárnyasokat erre a célra, az emberiség élelmezésére tenyésztették ki, genetikailag, idegileg. Állományként, és nem egyedekként kezelik őket, és nem simogatásra, szeretgetésre tartják. Ezért elítéli a Négy Mancs „blokádját".

Címkék#Szentes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!