Szentes és környéke

2008.09.28. 19:38

Kertmagyarország – Szentesen

Szentes - A Kertmagyarország felé című, hétvégi, háromnapos szentesi rendezvényen azt mondták a kiállítók, hogy manapság már nem éri meg agrártermeléssel foglalkozni.

Munkatársunktól

A szentesi Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola immár 15. alkalommal rendezte meg a Kertmagyarország felé elnevezésű kiállítást. A vásárral egybekötött háromnapos seregszemlére több mint 40 kiállító hozta el portékáját az ország különböző vidékeiről. A csongrádi Percze István 42 éve méhészkedik. Azt mondta, hogy kell ehhez szaktudás, türelem és hivatásszeretet. A munkáját nagyban befolyásolja az időjárás is. A méhész szerint hoz némi hasznot a méz, de meggazdagodni nem lehet belőle. Valójában arra jó, hogy a nyugdíját kiegészíti a méhészkedésből. A fáradozásáért az elismerés az, ha veszik a portékáját a vásárlók. Ő egyébként mindegyik mézet kedveli, ám a leghasznosabbnak a vegyes virágot tartja. Abban van ugyanis a legtöbb vitamin és nyomelem. A Gyomaendrődön még a tavasszal rendezett fesztiválon ellenben az akácmézével szerzett első helyezést Percze István.

Szép termékekből nem volt hiány a kiállításon. Fotó: Balázsi Irén

Szép termékekből nem volt hiány a kiállításon.
Fotó: Balázsi Irén

Száz kecskét tart a lakiteleki Túri Istvánné. Feldolgozza az állatok tejét: sajtot, túrót és más finomságot készít belőle. Ott sorakoztak a standon a szemnek is tetszetős portékák, a petrezselymes, póréhagymás, füstölt és a legkülönbözőbb ízesítésű sajtok, körözöttek, amelyeket kóstolgattak a látogatók. Azt mondta az asszony, hogy most már nem éri meg állattenyésztéssel foglalkozni. A takarmány ára két és félszeresére emelkedett az elmúlt évhez viszonyítva, drága az oltóanyag meg az energia. A vevők pedig igényelnék a kecskesajtot, csak a pénztárcájuk vékony hozzá. A virágkötőnek tanuló, Tari Zsanettnek is hasonló a tapasztalata. Azt érzékelte az utóbbi időben, hogy luxuscikknek kezd számítani a szép csokor. Zsanett elmondása szerint az ünnepi alkalmakra inkább csak egy-egy szál virágot visznek a vásárlók. A Bartha János Kertészeti Szakképző Iskolában érettségizett tavaly Proszik Csaba. Tőle tudjuk, hogy az udvaron kiállított hatalmas traktor az intézményé. Lapunk érdeklődésére elmondta: a mai világban nem vágna bele kertészkedésbe.

Színfolt a tárlaton

Igazi színfoltot jelentettek a kiállításon a virágkötészeti bemutatók. A virágokat a Bartha-szakképző iskola tanulói, valamint a vendéglátó intézmény hazai és külföldi – bécsi és müncheni – testvériskoláinak diákjai kötötték színpompás csokorba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!