Szentes és környéke

2008.09.09. 22:39

Kisebb cégek is vannak a Négy Mancs feketelistáján

Szentes - A Négy Mancs Alapítvány a legnagyobb feldolgozó cégre, a szentesi Hungeritre élezte ki kampányát – a Magyar Lúdszövetség elnöke, Papp Lajos szerint. Ő a vezetője a Komlósi Lúd Kft.-nek, amely a szentesi gyárba szállította a termelők hízott libáját és kacsáját. A térségünkben működnek kisebb üzemek, amelyek szintén szerepelnek az állatvédők feketelistáján. Egyelőre ezeknek a gyáraknak próbálja a tótkomlósi cég értékesíteni a tömött jószágokat.

Balázsi Irén

A szentesi Hungerit Zrt.-nek 3-4 integrátor cég szállította augusztusig a hízott libát és kacsát. Ezek közül a legjelentősebb a Békés megyei Komlósi Lúd volt, amely nemcsak a békési térségben, hanem Bács-Kiskun és Csongrád megyében is tartotta a kapcsolatot a termelőkkel. A tótkomlósi székhelyű kereskedelmi és szolgáltató kft. ügyvezetője, Papp Lajos a Magyar Lúdszövetség elnökeként is jól ismeri, hogy milyen galibát okozott a Négy Mancs Alapítvány libatömés ellen indított akciója.

Az érintettek szerint messze nem a ludak, hanem az emberek sorsa a tét a Négy Mancs és az ágazat között zajló csatában Illusztráció: Tésik Attila

Az érintettek szerint messze nem a ludak, hanem az emberek sorsa a tét a Négy Mancs és az ágazat között zajló csatában Illusztráció: Tésik Attila
Mint megírtuk: a Hungerit az állatvédők nyomására szeptember 1-jével beszüntette a hízott baromfi vágását. A Komlósi Lúd vezetője lapunknak azt mondta: ők a három megyéből 500-600 termelőtől vitték a zsírlibát és -kacsát a szentesi gyárba. Ám az elhíresült libamájügy nem ennyi személy egzisztenciáját veszélyezteti az ágazatban, hanem 5-6 ezer emberét, köztük takarmánygyártókét és szállítókét is. – Bizonytalanná vált a további sorsuk, pedig a többségük 15-20 éve foglalkozik töméssel. Sok termelő hitelt vett fel a baromfitenyésztésre, és nem tudni, miből fizeti azt vissza, ha tönkremegy a gazdasága – tette hozzá Papp.

A Komlósi Lúd most a kisebb feldolgozócégeknek próbálja eladni a hízott jószágot. Ilyen üzem például a Fobu Kft. Pusztamérgesen és a kiskunfélegyházi Integrál ÁFÉSZ. Papp Lajos elmondta: ezek is rajta vannak az állatvédők feketelistáján, csak kisebbek, és a kampány a legnagyobbra, „a Hungeritre van kiélezve." Úgy véli, ha nem változik a helyzet, akkor a „hungarikum el is tűnhet a palettáról", és Kínából, Ukrajnából és más országokból hozzák majd be a libamájat. A Magyar Lúdszövetség egyébként neves professzorok és más szakemberek segítségével azt próbálja megértetni a Négy Mancs Alapítvány illetékeseivel, hogy a tömés nem állatkínzás, ennek több százéves hagyománya van hazánkban.

Címkék#Szentes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!