Szentes és környéke

2008.11.13. 21:05

Parkerdő: jövő héten költöznek az első lakók

Szentes - Felavatták a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthont tegnap Szentesen. A száz idős elhelyezését biztosító szociális létesítménybe az első huszonnyolc lakó hétfőn költözik be. <br>

Korom András

Tíz évvel ezelőtt álmodták meg, tegnap délelőtt pedig felavatták a szentesi ligetben a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthont. A létesítmény bejáratánál a nemzetiszín szalagot Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára és Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő vágta át.

A másfél év alatt felépített, 1 milliárd 77 millió forintba kerülő, 4588 négyzetméteres otthon az ünnepségen kapta meg a működési engedélyét. Az állam a beruházást 916 millió forinttal támogatta, a szentesi önkormányzat önerőként kicsit több mint 160 millió forintot biztosított. A kivitelezési munkálatokat a közbeszerzési eljáráson győztes vásárhelyi Bodrogi Bau Kft. végezte.

A vendégeket köszöntő Bolyánné Szamosközi Gabriella intézményvezető hangsúlyozta: az új otthonnak köszönhetően a szociális háló immár teljes a városban. Korózs Lajos államtitkár beszédében úgy fogalmazott: jó helyre kerültek, jó ügyet szolgálnak az adóforintok. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szociálpolitikának a megszorítások ellenére is van, s mindig lesz helye a politikában.

Az otthon új lakói. Jobbról özv. Kozák Flóriánné, aki a Parkerdőben él. Fotó: Tésik Attila

Az otthon új lakói. Jobbról özv. Kozák Flóriánné, aki a Parkerdőben él.
Fotó: Tésik Attila

Szirbik Imre polgármester azt hangsúlyozta, hogy a város és az ország fogott össze, hogy megépülhessen az 54 új munkahelyet is jelentő otthon, bő tíz évvel azután, hogy az önkormányzat rájött arra, hiányos a helyi szociális háló. Idén tavasszal a város támogatásával készült el a református idősek otthona a Kiss Bálint utcában, ahol ötven idős kaphat ellátást. A Kurca-parti új létesítménybe pedig száz nyugdíjas költözik.

Az otthon építésének történetét Agócs Lászlóné egészségügyi referens osztotta meg a vendégekkel, az intézményt pedig Bolyánné Szamosközi Gabriella mutatta be az érdeklődőknek.

Posztumusz elismerés

A Szentes Városért emlékérmet kapta meg az ünnepségen posztumusz Sipos Ferenc főorvos, aki orvosi hivatása mellett jelentős közéleti szerepet is vállalt, s önkormányzati képviselőként megálmodta a végül róla elnevezett új idősek otthonát. A díjat özvegye, Illyés Mariann orvos vette át.

Címkék#Szentes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!