Szentes és környéke

2009.04.01. 21:16

Puskin Tej: 90 állás forog veszélyben Szegváron

Szegvár - Romokban a hazai tejágazat: a megye második legnagyobb fejős telepén, a szegvári Puskin Tej Kft.-nél 90 ember megélhetése került veszélybe az alacsony felvásárlási árak és a ki nem fizetett támogatás miatt. Jelenleg minden liter tejen 20-25 forint vesztesége van a szövetkezetnek.

Bíró Dániel

Tejben-bajban fürdik a hazai tejágazat. A szarvasmarhatartók soha ilyen szorult helyzetben még nem voltak: 2008-hoz képest közel 40 százalékkal, 95-ről 60 forintra csökkent a tej literenkénti felvásárlási ára, ráadásul az elmúlt évben jelentős fejlesztésekre kényszerültek a telepek, melyek közül sok még most is a beruházásához elnyert támogatásokra vár. A szegvári Puskin Tej Kft.-nél például tavaly 180 millió forintot költöttek egy környezetvédelmi fejlesztésre. A 75 százalékban támogatott trágyakezelési modernizációt szeptemberben készre jelentették, de azóta sem utalták át nekik a pályázaton elnyert összeget.

– 130 milliós hitelt vettünk föl ehhez a fejlesztéshez, a visszafizetés ilyen környezetben romba döntheti gazdaságunkat – mondta lapunknak Vigh János telepvezető. Szegváron, a megye második legnagyobb tejtermelő gazdaságában közel 90 főt foglalkoztatnak. A dolgozók egy része a növénytermesztésben, másik részük pedig az állattenyésztésben vesz részt, de mivel a kettő összefügg, ha hosszabb távon is gazdaságtalanná válik a tejtermelés, földművelőkre sem lesz szükség a szövetkezetnél. Ha ki is húzzák valahogy ezt a válságos időszakot, akkor sem nyugodhatnak meg, hiszen a megítélt támogatásokért cserébe felvállalták az ötéves létszámstopot.

A szegvári tehenészet szeptember óta hiába vár a pénzére. 25 forintot buknak minden liter tejen. Fotók: Tésik Attila


A vállalt létszámstop miatt dolgozókat sem küldhetnek el, és az állatállományt sem csökkenthetik addig, különben vissza kell fizetniük a támogatást.

Az ágazat számai

1997-ben még 842, idén már csak 552 ellenőrzött telep működött az országban, számuk csak az elmúlt egy évben 32-vel csökkent. Az állatállomány 12 év alatt 269 ezerről 190 ezerre csökkent. 2009 első két hónapjában összesen 253 millió liter tejet termeltek hazánkban – ez az elmúlt 11 év legkisebb tejtermelése. A Tejterméktanács felmérése szerint ha a tej ára tartósan 60 forint/kilogramm körül marad, akkor 44 százalékos termeléscsökkenés és közel 50 százalékos létszámleépítés várható az ágazatban.

Jelenleg minden liter tejen 20-25 forint vesztesége van a társaságnak. Hónapról hónapra működnek, csupán annyi szerencséjük van, hogy nem függnek a takarmányáraktól, mert saját termésük kerül a jószágok elé. A nyomott árakért az importtej a felelős, amely szinte korlátlanul érkezik az országba, s így az áruházak polcain található tartós tej 80 százaléka külföldről, főleg Német- és Lengyelországból származik. A magyar agrárium most azon fáradozik, hogy a szakminisztérium olyan etikai kódexet fogadtasson el a kereskedőkkel, hogy hazai áruk arányát növeljék az áruházláncok.

– Mindent megmozgatunk, mert a kormánynak – politikai hovatartozástól függetlenül – kutya kötelessége megvédeni a magyar termelőket – mondta Elek Sándor. A Puskin Tej Kft. ügyvezetője nem érti, miért nem lehet a francia példát átvenni, ahol csak egy határátkelőnél lehet beszállítani tejet az országba. Szerinte ezzel a gyakorlattal jóval könnyebben lehetne az importszállítmányokat ellenőrizni.

– Ha mi, szarvasmarha-tenyésztők bedobjuk a törölközőt, mi lesz a termőfölddel, a hússal, a tejjel? Ha nem eszi meg a jószág, mi lesz a gabonával, mikor így sem kell a takarmány? – tette föl a kérdést az ügyvezető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!