Szentes és környéke

2010.05.26. 22:55

685 millióból kotorják ki a Kurcát

Szentes - 685 millió forint támogatást nyert a Szentes alatti Kurca-szakasz rehabilitációjára a vízügyi igazgatóság: a nagyobb műtárgyakat felújítják, illetve Szegvár határáig kikotorják a csatornát. Azt viszont nem tudni, mikor kezdődhet meg Szentes legrégibb Kurca-hídjának bővítése.

Bíró Dániel

Az Atikövizig Kurcára vonatkozó két pályázata közül az egyik már biztosan nyert: a napokban került föl a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapjára, hogy 685 millió forintot ítéltek meg a csatorna alsó szakaszának rehabilitációjára. A vízügy ebből a pénzből felújítaná a szegvári és mindszenti szakasz – utoljára az 1950-es években korszerűsített – műtárgyait, illetve a berki résztől Szegvár határáig ki is kotornák a vízgyűjtő csatornát. A másik beadványról, amely a Szentes fölötti zsilipek modernizálásáról és a befolyó termálvizek kizárásáról szól, még semmilyen értesítést nem kapott a szentesi szakaszmérnökség.

Nagyobb fejtörést okoz a szakembereknek, hogy miként kezdjenek hozzá Szentes legrégibb Kurca-hídjának bővítéséhez. Ide szélesebb járdát és kerékpárutat terveztek, az átépítéshez szükséges pénz egy részét már megnyerte a város, az összeg másik feléről is hamarosan kedvező döntés várható. Az 1894-ben emelt szerkezetet egyszer már az 1920-as években kibővítették. Akkor az északi oldalon egy vasbeton gerendát helyeztek el, most a déli oldal következne. A városvezetés azt szeretné, hogy – ha már bővítik – olyan külsőt kapjon a híd, ami illeszkedik a Kurca-part látványához. Ehhez – a keresztmetszet szélesítéséhez és az újraburkoláshoz – viszont a hídnál száraz mederre lenne szükség.

A városvezetés azt szeretné, hogy olyan külsőt kapjon a híd, ami illik a Kurca-part látványához. Fotó: Karnok Csaba

A városvezetés azt szeretné, hogy olyan külsőt kapjon a híd, ami illik a Kurca-part látványához.
Fotó: Karnok Csaba

Úgy tudjuk, több mint 2 hónapja folyik az egyeztetés arról, miként valósítható meg mindez. – Úgy kell megoldani, hogy a vízelvezetés se okozzon nehézséget – mondta lapunknak Wittek Krisztina szentesi főépítész. Az 1920-as években a Vecseri-fokon keresztül vezették el a Kurca vizét, de ezt a csatornát az önkormányzat tavaly betemettette, helyére út és parkolóhelyek épültek. Tavasszal több megoldási javaslat is készült – információink szerint olyan is, ami több tíz milliós pluszköltséggel kalkulált –, de még egyet sem hagytak jóvá. Márpedig a vízügy ragaszkodik hozzá, hogy a környék csapadékát és belvizeit elvezető Kurcának folyamatos legyen a lefolyása. – Korántsem biztos, hogy nyáron elkezdődhet a munka – tette hozzá Wittek Krisztina.

Címkék#Szentes
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!