Szentes és környéke

2010.10.08. 21:54

Novemberben startol a Petőfi-projekt

Szentes - 13 hónap alatt kell felújítania a szentesi Petőfi Szállót az Arcadom Zrt.-nek, a kivitelező cég november elején kezdi a munkát helyi alvállalkozók bevonásával. Arról még nem tudni, kapott-e hitelt a beruházás, de az Arcadomot nem érheti meglepetés: olyan szerződési konstrukciót írtak alá, amely számukra garancia.

Bíró Dániel

Hiába volt kampánytéma, a sokadszor módosított kezdési időpontban sem startolt el a szentesi Petőfi Szálló felújítása. Amikor tavasszal a kivitelezés előkészítésére 50 milliós tagi kölcsönt szavazott meg a képviselő-testület az önkormányzat és a beruházó közös cégének, még júliusi munkakezdést ígértek. De nyár derekán csak azt jelentették be, hogy a Demján Sándor érdekeltségéhez tartozó Arcadom Zrt. fogja elvégezni a patinás épület rekonstrukcióját. Akkor szeptember végi, október eleji indulásról és 2011. novemberi befejezésről beszélt Zsohár Árpád, a hotel hasznosítására vállalkozó Pendola cégcsoport tulajdonosa. Mivel nyomát sem látni annak, hogy elkezdődött a felújítás, meg szerettük volna kérdezni tőle, mi a késedelem oka, és kapott-e már hitelt a Petőfi Szálló, de nem kívánt nyilatkozni.

– November elején vonulunk fel a munkaterületre – mondta lapunknak Pálovits Károly, az Arcadom Zrt. stratégiai és fejlesztési vezérigazgató-helyettese. Ez azt jelenti, mindössze 13 hónapja van a társaságnak, hogy a pincétől a padlásig rendbe hozza a műemléki védettség alatt álló épületet. A csúszást a kiviteli tervek hiányosságaival magyarázta Pálovits Károly. A start kapcsán elárulta, szerkezeti megerősítéssel kezdenek, egyelőre kisebb létszámmal, de a területen dolgozók száma a több százat is elérheti majd a kivitelezés hajrájában. Noha a fizikai munkákat teljes mértékben alvállalkozókra fogják bízni, nem fognak Szentesen fórumot tartani ebben a témában. Megnézik viszont a kínálatot a helyi kamaránál, illetve arra számítanak, hogy a munkaterület átvétele után tucatjával jelentkeznek majd a szentesi és környékbeli építőipari cégek. Túlnyomórészt őket szeretnék foglalkoztatni, de lesznek speciális – például restaurátori – munkák, amelyekre messziről kell hozni szakembereket.

– 3 és 4 milliárd forint közötti a vállalási ár – fogalmazott Pálovits Károly, amikor a felújítás költségeiről kérdeztük. Ennek az összegnek az előteremtése megkerülhetetlen, hiszen augusztusban úgy határozott a város képviselő-testülete, hogy csak akkor adják át a még önkormányzati tulajdonban lévő, 347,8 millió forintra értékelt szállóingatlant a beruházó Pendola-Szentes Kft.-nek, ha a cég számlájára kerül a fejlesztéshez szükséges hitelösszeg. Arra a kérdésünkre, hogy mennyire befolyásolja a hitelkihelyezés a rekonstrukció megvalósítását, az Arcadom vezérigazgató-helyettese azt felelte, olyan szerződési konstrukciót írtak alá, ami garanciát nyújt számukra, így nem érheti őket meglepetés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!