Szentes és környéke

2012.05.30. 09:58

Kezdődik a szezon a Tiszánál

Szentes - A tiszai partfürdő hivatalosan június 1-jén nyit és augusztus végéig várja a fürdőzőket. Az üdülőtulajdonosok eddig csak a bérleti díj felét fizették be.

Delmagyar.hu

- Az üdülőtelkek bérleti díjaiból befolyó összegből kellene fenntartani a partfürdőt, de nem fedezi a kiadásokat – mondja Kiss Ferenc, a Városellátó Intézmény munkatársa. A szentesi önkormányzatnak évek óta pótolnia kell a hiányzó összeget. Évente 2,5-3 millió forintba kerül az üdülőterület karbantartása és üzemeltetése.

Egyesek időnként próbálkoznak a folyó átúszásával - sikertelenül.

Egyesek időnként próbálkoznak a folyó átúszásával - sikertelenül.

Új belépőkártyák

Az idén újfajta belépőkártyát kapnak az üdülőtulajdonosok. Telkenként egy gépjárműre ingyenes, minden további belépőért 500 forintot kell fizetni. Kerékpárra díjmentesen igényelhető a parkolóbérlethez hasonlító kártya. A telekbérlők a Városellátó Intézmény ügyfélszolgálatán vehetik át az új belépőket. 

A lehetséges háromszázból 193 telekre van bérleti szerződés, amiből 1,9 millió forint bevételt vár a városellátó. Eddig azonban ennek az összegnek csupán a felét fizették be a bérlők az április végi határidőig, pedig évek óta nem emelkedett a díj mértéke. Az elmaradásokat jogi úton próbálja beszedni az intézmény. Az idén korábban helyezték üzembe az ivóvizet biztosító rendszert, fertőtlenítették és bevizsgáltatták az ivóvizet, elvégezték a takarítást és a partrendezést valamint megkérték a működési engedélyt. A múlt héten kihelyezik a WC konténereket, majd szerdán megtartják a szakhatósági bejárást és remélhetőleg utána pénteken hivatalosan is nyithat a tiszai strand.

- A partfürdő üzemeltetését tavaly pályáztatta meg a városellátó és három évre nyerte el a jogot az Erika és Béla Bt. A felszereléseket, motoros mentőcsónakot, elsősegély felszerelést, bójákat a városellátó biztosítja, s végzi a szúnyogirtást, szennyvíz- és szemétszállítást, partrendezést. - Egy négy órás takarítónő mellett váltásban dolgozik a két úszómester és két portás – tájékoztatott Várdai Béla.

A városellátóval kötött szerződés díja a bérköltséget fedezi. Hétköznap 10 órától, hétvégén reggel nyolctól este nyolcig tartunk nyitva. Az úszómesterek életmentő vizsgával rendelkeznek, de szerencsére még nem volt szükség erre a tudásukra. Nem történt még komoly baleset, kisebb sérüléseket kellett ellátni, például kagyló okozta sebet. Egyesek időnként próbálkoznak a folyó átúszásával sikertelenül, ilyenkor a mentőcsónakkal kell partra segíteni az illetőt. Esetenként egy-egy szülő felelőtlensége miatt kerülhet bajba kisgyerek, amikor szintén jól jön az úszómester felügyelete. A portaszolgálat feladata megakadályozni, hogy az üdülőtulajdonosokon kívül autóval vagy kerékpárral bemenjenek a strandra. Csak a belépőkártyával rendelkezők hajthatnak be, amiket az idén ki kellett cserélni. Van ingyenes külső parkoló és kerékpártároló, ami a legnagyobb melegben is elegendő szokott lenni. A mozgáskorlátozottak számára három parkoló áll rendelkezésre a strand közvetlen közelében. Nem történt még lopás vagy rongálás – mondta Várdai Béla.

- A nyaralók nyugalma érdekében nem tervezünk rendezvényt idén sem, a büfések szerveznek alkalmanként egy-egy koncertet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!