Szentes és környéke

2015.05.07. 21:55

Elcsúszhat az olajon a szennyvízprojekt

Szentes - 160-szor annyi ásványolaj-maradék van a szentesi szennyvízben, mint amennyit a jogszabály megenged. Most épül az új tisztítótelep. Ahhoz, hogy a keletkező iszapot a mezőgazdaságban lehessen használni, meg kell szüntetni az olajbebocsátást.

Králik Emese

– Egy vizsgálat során olajszármazékot találtak Szentes szennyvizében. Ez a most épülő új tisztítótelep további sorsát is befolyásolja, továbbá a keletkezett iszap nem lesz alkalmas kertészeti felhasználásra – hívta fel a figyelmet egy testületi ülésen Demeter Attila alpolgármester. Az építkezés tavaly kezdődött, több mint 2 milliárd forintba kerül, a város 350 millió önerőt adott hozzá, a többit pályázatból fedezik. A telep a Berekben, a régi létesítmény mellett lesz, ha kész, a korábbit elbontják és rekultiválják. A tulajdonos a város, az üzemeltető az Alföldvíz Zrt. lesz, a tervek szerint nyáron már a féléves próbaüzemnek kellene kezdődnie.

Ipari szennyvízben sincs ennyi
– A kivitelező jelezte, hogy ásványolaj van jelen a szennyvíziszapban. Hogy ez miért probléma? Az Unió kötelezi arra a településeket, hogy fizikai, kémiai és biológiai szűrést követően minél tökéletesebben megtisztítsák a szennyvizet, maga a projekt is ezért indult. A visszamaradt, kiszáradt szennyvíziszapot komposztként ideális esetben kertészetben vagy szántóföld javítására lehet használni. Viszont ha szennyező anyag marad benne, akkor nem. Sőt, ebben az esetben veszélyes anyagnak számítana, drága pénzen kellene elszállítani egy erre alkalmas kezelőbe – magyarázta [namelink name="Demeter Attila"].

Épül az új telep a Berekben. Nyáron már indulnia kell a próbaüzemnek. A szerző felvétele

Épül az új telep a Berekben. Nyáron már indulnia kell a próbaüzemnek. A szerző felvétele
Az ásványolaj eredetű szennyezettség még a legkisebb településeken is kimutatható a szennyvíziszapban, ez a kőolajszármazékok igen széles körben való használatának következménye. Nem mindegy azonban ennek a mértéke. Egy rendelet szerint ipari bebocsátás esetén az összes alifás szénhidrogénből, vagy más néven THP-ből egy liter szennyvízben legfeljebb 30 milligramm maradhat. Szentesen viszont 4810 milligrammot mértek – és nem szabad arról megfeledkezni, hogy nem is ipari, hanem lakossági szennyvizet vizsgáltak. Ahhoz, hogy az iszapot forgalomba hozhassák, egy kilogrammban legfeljebb 100 milligramm lehet, a Kurca-parti városban ennek 70–200-szorosát mutatták ki.

Háziasszonyok a vétkesek?
Ez egyrészt környezetszennyezés, amivel már a büntetőjog is foglalkozik, másrészt nagyon nagy baj, mondta az alpolgármester. Hiszen ha ez nem változik, drága szűrőberendezést kell majd a városnak vásárolnia, rosszabb esetben a leendő üzemeltető, az Alföldvíz nem vállalja ilyen feltételek mellett a feladatot.

A város egy közleményben kérte a lakosokat, hogy a használt étolajat ne öntsék a lefolyóba, vigyék a benzinkutaknál lévő gyűjtőhelyekre. Hogy tényleg a háziasszonyok okozzák-e a bajt, vagy vállalkozások szabadulnak meg ilyen módon a fölös anyagtól, egyelőre nem lehet biztosan tudni. Az Alföldvíz mindenesetre nem ét-, hanem kőolajat gyanít a vízben.

Az üzemeltető még nem látott ilyet
– Megleptek az eredmények. Valamennyi kőolajszármazék mindenhol jelen van, de ez a szennyvíziszap közvetlen mezőgazdasági hasznosítását eddig sehol sem akadályozta, a koncentráció nem lépte túl a határértéket. Működési területünkön Szentes az egyetlen kivétel. Ki kell vizsgálni, hogy ki vagy kik a bebocsátók – válaszolta lapunk érdeklődésére a részvénytársaság sajtósa, Diós Zsolt. – Országos szinten általános probléma a szennyvízcsatorna-használati kultúra hiánya. A fogyasztók számos olyan dolgot juttatnak bele, amit a rendszer nem tud kezelni, ami a károsodását, üzemzavarát okozhatja – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!