Szentes és környéke

2016.05.03. 12:56

Tovább küzd pénzéért a Dabic

Szentes - Megpróbálja kideríteni a szentesi Dabic Nonprofit Kft., ki vette fel 2014-ben 75 millió forintját egy számláról.

A pénz eltűnéséről először a brókerbotrány kezdetén, egy éve írtunk (2015. április 25.: Szentesi állami céget is éget a brókerbotrány). Akkor azt lehetett tudni, hogy az élelmiszerek minőség-ellenőrzésével foglalkozó, részben állami tulajdonú szentesi cég korábban a teljes eredménytartalékot értékpapírba fektette a Hungária Értékpapír Zrt.-nél.


A zrt.-vel szemben vizsgálat indult, és felszámolási eljárás is. A felszámoló azonban nem találta nyomát annak, hogy a Dabic pénze megérkezett volna a zrt.-hez, így a szentesi cég sem szerepel a hitelezők között, az eljárásból biztos nem kap semmit. A Dabicnál utóbb egy – valószínűleg – hamisított okiratot találtak arra vonatkozóan, hogy a pénzt értékpapírba fektették.


Most annyi látszik bizonyosnak, hogy a 2014 áprilisában kinevezett új ügyvezető néhány nappal azután, hogy posztjába hivatalosan is beiktatták, döntött a pénz befektetéséről. A 75 milliót felvette, befizette egy számlára, onnan azonban valaki még az előtt felvette, hogy a Hungáriához került volna. Az ügyvezető 2014. december 31-éig volt hivatalban, betegségére hivatkozva távozott.


Most szerettük volna megkérdezni tőle, hogy saját döntése volt-e a 75 millió befektetése, vagy utasították erre. Bár sikerült elérni a Pest megyében élő férfit, a kérdésre nem válaszolt, és nem járult hozzá, hogy a beszélgetésből bármi megjelenjen az újságban.


Utódja az a Frank László lett, aki őelőtte is vezette a céget. Frank feljelentést tett a pénz eltűnése miatt, vizsgálat folyt, de nem hozott eredményt. Az ügyészség úgy találta, nincs bizonyíték arra, hogy aki 2014 áprilisától decemberéig vezette a céget, kárt akart volna okozni. Frank lapunknak azt mondta, ügyvédjük levelet írt a Hungária Értékpapír Zrt. új felszámolójának, és információt kér a pénzintézettől is azzal kapcsolatban, ki vehette fel a 75 milliót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!