Szentes és környéke

2016.08.12. 11:06

Császározásról írt könyvet a szentesi orvos

Egy műtét történetét csak szakmabeli tudja megírni, történész nem - indokolta a nyugalmazott szentesi szülész-nőgyógyász, Szabó András azt, hogy miért fogott könyv írásába. Nemrég jelent meg A császármetszés kultúrtörténete című írása, amely három évtized gyűjtőmunkájának az eredménye, és nem a szakmának, hanem az érdeklődő laikusoknak szánja.

Munkatársunktól

A kívülálló számára is érdekes lehet például az a feljegyzett 19 öncsászármetszés, amelyet motiválhat az elhúzódó vajúdás okozta kétségbeesés, a magzat elpusztításának szándéka vagy elmebetegség. Az utolsó ilyen ismert eset az ezredfordulón történt Mexikóban – árulta el az orvos.

 

Szabó András.

Szabó András.


A mitológiában már nyoma van a császármetszésnek, leírások szerint így jött világra Dionüszosz, Adonisz, Buddha. Azt mondta, kutatásai során számos olyan információra bukkant, amely őt is meglepte.

A téma feldolgozásában a fia, [namelink name="Cserna-Szabó András"]  író nem segített, ahhoz az orvosláshoz is értenie kellene – utasította vissza derűsen kérdésünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!