Szentes és környéke

2019.09.09. 12:36

A legmagasabb kitüntetést kapta meg a szentesi növénynemesítő

A növénynemesítőknek adható legmagasabb kitüntetést, a Fleischmann Rudolf-díjat adományozták Ruskó Józsefnek, akit Szentes tiszteletbeli polgárává is választottak.

Majzik Attila

A növénynemesítők legnagyobb kitüntetésének számító elismerést, a Fleischmann Rudolf-díjat adományozta Ruskó Józsefnek, a Duna-R Kft. ügyvezető igazgatójának a paprika és uborka hibridek nemesítésében végzett munkájáért, oktatási tevékenységéért Nagy István agrárminiszter. A kitüntetett növénynemesítőt Szirbik Imre polgármester köszöntötte a városházán, ahol Szentes város tiszteletbeli polgárává választották.

Alulról építkezett

Ruskó József több mint húsz éve alapította cégét: eleinte alulról építkezve, kicsiben kezdtek, majd ahogy növekedtek az eladások, úgy bővítettek fokozatosan, mára pedig már meghatározó vállalkozássá fejlődtek.

Aranyeső a növénynemesítőre. Ruskó József nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy tiszteletbeli szentesivé fogadták. FOTÓ: MAJZIK ATTILA

Aranyeső a növénynemesítőre. Ruskó József nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy tiszteletbeli szentesivé fogadták. FOTÓ: MAJZIK ATTILA

A ügyvezető azt is elmondta, miért éppen Szentest választotta a cég. – Már gyerekként hallottam a városról. Aki eljuthatott ide, a kertészeti középiskolába, a szentesi üvegházakhoz, annak egy nagy élmény volt, mert ez volt a kertészet „közepe", itt lehetett tanulni. Amikor a cég „kinőtte" a régi üvegházait, akkor kezdtünk el Szentesen telkeket vásárolni, mára már az összevont területeinken fűthető fóliáink és üvegházaink vannak. Új telkeket is vettünk, azon tervezzük a fejlesztéseinket. A mi fejlődésünk a városnak is jó: több mint tizenöt országba exportálunk, a hozzánk érkező külföldiek mindannyian megismerik Szentes nevét. – mondta el Ruskó József, aki hozzátette, a várossal is jó kapcsolatot ápolt.

 

– Nem kértünk sokat, de azt mindig megkaptuk. Én nem kérni szoktam, hanem inkább adni. A tavalyi lecsófesztiválon is felajánlottunk egy kerékpárt egy határon túli gyereknek, és ez így lesz az idén is.

Meglepődött és meghatódott

A tiszteletbeli szentesivé fogadott ügyvezető elmondta, nem számított a köszöntésre. – Nem tudtam róla, meglepődtem és meg is hatódtam. Én Zalkodról származom, ott nemrég én lettem a falu első díszpolgára, megkaptam a Csongrád Megyéért Díjat, most a Fleischmann Rudolf-díjat, ami a legmagasabb a szakmában, úgy gondoltam, hogy ezzel az aranyesőnek vége van. Megtiszteltetés, hogy tiszteletbeli szentesinek fogadtak. – beszélt érzéseiről Ruskó József.

Visszajön a Tiszán is

Az ügyvezető azt is elárulta, szeretné a Tiszához közel fekvő szülőfaluját és Szentest összekötni, azt tervezi, hogy egy kis csapattal leevez majd a folyón.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!