Szentes és környéke

2016.09.19. 20:24

8400 gyufából készítette el a szegedi dómot

Ötven éve készít gyufából maketteket a szegvári Körmendi Ferenc. Többek között a Parlament és a szentesi művészetek házának kicsinyített mása is megtalálható otthonában.

Antal Sándor

– 250-300 ezer szál gyufából készült az Országház, de pontosan már nem emlékszem – mondta Körmendi Ferenc. A Szegváron élő férfi gyufából épített alkotásait állították ki a múlt héten a vásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. Ferenc csütörtökön pakolta össze és vitte tovább műveit Békéscsabára, ahol egy nemzetközi kiállítást rendeztek a hétvégén.


A Parlament mellett a Szent István-bazilikát, a szegedi fogadalmi templomot, a nagymágocsi és a gödöllői kastélyt, a szentesi művészetek házát, a fővárosi Operaházat, a Nyugati pályaudvart, magaslest és szélmalmot készített gyufából. – Nagyon sok munka, odafigyelés kell. Az Országház 7 évig készült, persze nem mindennap tudtam vele foglalkozni – mesélte a nyugdíjas vasutas.

 

Körmendi Ferenc a szegedi gyufagyárból is kapott alapanyagot a műveihez. Fotó: Antal Sándor

Körmendi Ferenc a szegedi gyufagyárból is kapott alapanyagot a műveihez. Fotó: Antal Sándor

A fogadalmi templomhoz 280 doboz, azaz 8400 szál gyufát használt fel. – Mindegyiknek levágom a fejét, az megy a szemétbe, mert ott a gyújtós miatt más színű lenne, ha csak lekaparnám. Szikével, borotvakéssel dolgozom, majd Technokollal ragasztom össze a szálakat. A cserép pedig vékony falemezből készül, amit egyesével ragasztok rá, majd a végén lakkozom le az egészet – magyarázta a munkafolyamatot Körmendi Ferenc. Elmesélte, az Operaház mását felvitte Pestre, ahol egy kínai férfi megállította, majd 20 ezer forintot kínált érte, de annyiért nem adta el.


Az alapanyagot általában magának szerezte meg, de a szegedi gyufagyárból is kapott, például a fogadalmi templomhoz, így most van miből dolgoznia. Hogy mi lesz a következő, még nem tudja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!