Szentes és környéke

2019.09.05. 20:49

A keskeny, betonozott úttesten alig fér el egy autó mellett egy kerékpár

Fábiánsebestyénen a Szabadság utca végén élők nem értik, miért betonutat kaptak, és miért nem aszfaltosat. Sérelmezték azt is, hogy miután a 15 centi magas úttest elkészült, a padkát csak jóval később kezdte feltölteni az önkormányzat. Így a lakosok saját zsebből oldották meg, hogy a bejárójukból fel tudjanak hajtani az útra.

Budai Jánosné Erika 1980-ban szenvedett vonatbalesetet. Mindkét lába odalett, azóta kerekesszékhez kötött. Az asszony férje 15 évvel ezelőtt bekövetkezett halála óta egyedül él. – 1986-ban költöztünk ide. Akkor szórták fel az utcát cserép- és téglatörmelékkel, meg salakkal, hogy az autók közlekedni tudjanak. Azóta eltelt több mint 30 év.


Kivályúsodott, kikátyúsodott. Még a 90-es években, az előző polgármester is megígérte, hogy lesz szilárd burkolatú utunk, de csak most lett. Ezért is örültünk, amikor megkaptuk a hivatal értesítését, hogy augusztus elején kezdődik az útépítés. Később kicsit meglepődtünk, hogy nem aszfaltos utunk lett, hanem beton – mondta.

De nem is emiatt bosszankodnak a lakosok. Az út csak 2,75 méter széles és minimum 15 centi magas. De van, ahol 20-25 centire volt az útpadka az új úttest peremétől. Se fel, se le nem lehetett hajtani az autókkal. A lakosok ezt megunták, és ki-ki a saját lehetőségei szerint megoldotta a kérdést. Van, aki betonfelhajtót építtetett, mások törmelék alapra kavicsot, salakot hozattak. Láttunk cseréptörmelékes bejárót és olyat is, ahol homokot döngöltek le, hogy az autóval rá tudjanak a bejárójukról fordulni az útra.

 

Az utcában lakók saját erőből oldották meg a bejáró szintbe hozását. Fotó: Kovács Erika

Az utcában lakók saját erőből oldották meg a bejáró szintbe hozását. Fotó: Kovács Erika


A mozgáskorlátozott Erikának csak a beton jöhetett szóba, hogy fel tudjon hajtani a kerekesszékével az útra. Az anyag 44 ezer forintjába került. Munkadíjat nem kellett fizetnie, mert Györgyi László helyi kőműves ingyen segített az asszonynak.


– Az igazság az, hogy szélesebb útra gondoltunk, és nem ilyen magasra – ezt már egy másik utcalakótól hallottuk, aki kérte, hogy ne írjuk le a nevét. – Előttünk közel 20 centi magas volt az út. Hozattunk kohósalakot, amire zúzott követ tettünk. Ez 30 ezer forintunkba került. Az úttest ráadásul borzasztóan keskeny – mondta az asszony.


– Mostanra már mi is megoldottuk a bejáró feltöltését, hogy fel tudjunk menni az útra. 12 ezer forintba került. Mi kohósalakot hozattunk. Az útpadkázáshoz egyébként most fogtak hozzá az önkormányzat dolgozói. Beton- és cseréptörmeléket szórtak le, arra pedig földet. Szerintem ez nem lesz tartós, jobban örültem volna, ha kaviccsal fedik le. A mostani állapotában szerintem balesetveszélyes, de reméljük, még alakítanak rajta. Egyébként nagyon kellett már ez az út – tudtuk meg Szöllősi Imrénétől.


Bár az út még csak néhány hetes, de a lakosok szerint már van rajta hajszálrepedés. Attól tartanak, télen ha víz kerül a résekbe, szétnyomja majd a fagy.


Az úttal kapcsolatban telefonon kerestük Kós György polgármestert, de nem sikerült utolérnünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!