Szentes és környéke

2019.05.02. 20:15

A népzene nagykövete a Muzsikás együttes - Fotók

Tizenöt éve járja az ország iskoláit a Muzsikás együttes. Rendhagyó énekóráikon élményszerűen találkoznak a népzenével a gyerekek.

M.A.

A Rendhagyó énekóra programmal már tizenöt éve járja az országot a Muzsikás együttes, felkeresve az általános és középiskolákat. Szentesen is már többször jártak, legutóbb a Rigó Alajos Tagintézmény szervezésében a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskolában, valamint a Horváth Mihály Gimnáziumban adtak életre szóló élményt a gyerekeknek.


– Egy-egy óránkon megismerhetik a gyerekek a népzenét, a hangszereket, de a táncokról is mesélünk nekik, vagy arról, hogyan szövődtek a szerelmek a bálokon. Fontos, hogy élményszerűen adjuk át a dolgokat, mert akkor fognak emlékezni. Voltunk olyan általános iskolában, ahol a gyerekek még nem hallottak élő zenét. Ott érezték meg, mit jelent, ha ők is részesei a zenének – mondta el lapunknak Hamar Dániel, az együttes alapító tagja.

Elhangzott, a zenei élményhez jutás, az éneklés, a zenetanulás, a zene befogadásának képessége jótékony hatású nem csupán az általános műveltségi szint emeléséhez, hanem a testi-lelki harmóniához is.

 

A népzene nagykövete a Muzsikás együttes.Fotó: Majzik Attila - GALÉRIA


– A rendkívül gazdag Kárpát-medencei hagyományos népzene egyszerre ősi és modern. Én szeretném, ha a népzene Magyarországon is legalább annyira az identitás része lenne, mint mondjuk az íreknél – emelte ki Hamar Dániel.


A gyerekek – mint más iskolákban is – jól fogadták az együttes játékát. A Muzsikás az elmúlt tizenöt évben már több mint hatszáz énekórát tartott az országon belül és a határon túl is, ezzel kétszázezer gyerekhez vitték el a népzenét. Sipos Mihály (hegedű), Porteleki László (tambura), Éri Péter (hosszú furulya) és Hamar Dániel (ütőgardon) Szentesen is jó hangulatot csinált, a gyerekek fokozatosan a zene hatása alá kerültek.


– Egy ilyen alkalom nagy inspirációt jelent mindannyiunknak, szinte fürdünk a gyerekek szeretetében. A népzenének ereje van, ez egy hihetetlen eszköz a kezünkben. Egy olyan közös nyelv, amit az egész világ megért – összegzett a zenekarvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!