Szentes és környéke

2013.02.20. 21:19

A penészen vitáznak a szentesi bérlakásban

Mi a bérlő feladata egy önkormányzati lakásban? Kinek a kötelessége eltüntetni a penészt a falon? Egy szentesi bérlakás esete, ahol a lakó és a szolgáltató cég is a másik félre vár.

Králik Emese

Kintlévőség

A bérlakások ügye számos testületi ülésen került már napirendre. Az egyik legégetőbb problémát, a több mint 20 milliós hátralék visszaszorítását úgy tűnik, nem tudja kezelni a város. Úgy tudjuk: a kintlévőség havonta százezrekkel nő.
– A Kisérben laktunk egy kertes önkormányzati házban. A kisfiamnak asztmás panaszai vannak, az orvosa egy száraz levegőjű ingatlant javasolt, ezért kértem a cserét a várostól. Két éve költöztünk be a nyolcadik emeleti panellakásba, ahol hamar rá kellett jönnöm, hogy csöbörből vödörbe kerültünk. Az egyik szobában nagyon csúnyán penészesedik a fal – panaszolta a szentesi Jeney Irén.

Szerinte az okozza a bajt a Bocskay utcai panelházban, hogy a külső falon, az elemek illesztési pontjainál tönkrement a tömítés. Ezt véleménye szerint az is bizonyítja, hogy nagyobb esőzésekkor sokkal vizesebb a szoba fala. Nagyon szeretné, ha a szigetelést rendbe hozná a lakásokat kezelő cég, már csak a kisfia egészsége miatt is. Hozzátette: tisztán, rendben tartja a bérlakást, de mintegy 100 ezer forint tartozást halmozott fel, talán ezért nem orvosolják a panaszát. Az önkormányzat munkatársai gyakran szétnéznek nála, azt javasolták, fűtsenek jobban, és gyakrabban szellőztessenek.

Jeney Irén szerint az önkormányzati cégnek kell a penészt megszüntetnie. Fotó: Králik Emese

Jeney Irén szerint az önkormányzati cégnek kell a penészt megszüntetnie. Fotó: Králik Emese

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

 – Én sem mondhatok mást, a megoldás a levegő gyakori cseréje – reagált a Szentes Városi Szolgáltató Kft. ügyvezetője, Döbrőssy Iván. Szerinte nem példa nélküli a helyzet, nevezetesen az, hogy a bérlő a várostól várja a megoldást a gondokra, holott a szerződés értelmében a belső karbantartás a használó feladata. Azaz mindent, ami a hétköznapok során elkopik, elvásik, eltörik, az ingatlanban élőnek kell kicserélnie, helyre hoznia. Így a penész eltüntetése is az ő feladata. Hozzátette: a panaszos jelenleg a harmadik önkormányzati bérlakásban él, a cserék számát nem korlátozzák Szentesen. Úgy tudjuk, hogy a Bocskay utcai tízemeletes közel hatvan lakása esetén csak kettőben penészesek a falak: a két városi bérleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!