Szentes és környéke

2019.01.24. 20:11

A tompaháti utat felújították, de az út melletti földes sávba beleragadnak a járművek

A tompahátiaknak meg kell várniuk, hogy a növényzet benője a felújított út menti padkát. Addig nem marad más, mint traktort hívni, ha elsüllyedtek.

Kovács Erika

Olvasóink jelezték, hogy baj van a Derekegyházról Tompahátra vezető út padkájával. Szerintük az útfelújítás után nem történt meg a tömörítés. Ha valaki kitér a szembejövő útjából, akkor a padka sara jó eséllyel marasztalja ott a járművet.

– A tompaháti összekötő út szépen elkészült, de padkára már nem futotta, csak földdel töltötték fel.


Nagyon balesetveszélyessé vált – írta egy neve elhallgatását kérő olvasónk. Szerinte könnyen lecsúszhat róla az autók kereke, ezután viszont nem tudnak visszakapaszkodni az útra. Ezt az utat rendszeresen használják a mezőgazdasági gépek is. Sőt, naponta kétszer a tejeskamion is. Az egyiket traktorral kellett visszahúzni az útra. – Személyautóval nem tanácsos busszal vagy más, nagyobb járművel azon az úton szembetalálkozni – panaszolta a levélíró.


Az utat az elmúlt hónapokban újította fel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Lapunk is megírta, borzalmas állapotú, szinte már közlekedésre alkalmatlan volt a mintegy 8 kilométeres szakasz (2018. szeptember 28.: Már a busz is alig tud rajta közlekedni – Felújítják a tompaháti utat, eltűnnek a kátyúk).


Az útfelújítás megtörtént. A padkával kapcsolatban megkérdeztük a Magyar Közút Non- profit Zrt. kommunikációs osztályát. Azt írták, a tompaháti bekötőút mintegy 8,3 kilométeres, teljes körű felújítása során a kül- és belterületi szakaszon a korábbiakkal megegyező földpadkát építettek, ami széles körben alkalmazott és hosszú távon is jól működő műszaki megoldás. Megfelel a hatályos útügyi műszaki előírásoknak is.


A munkálatokkal decemberben készültek el. A kivitelezők a tervekben szereplő valamennyi munkát az előírt minőségben végezték el, mindenhol kiépítették a már említett földpadkát is.


Leírták, a munkálatok után néhány hónappal a padka felületét benövi majd a növényzet, amelynek gyökérzete stabilizálja a felületet. Ez a téli időjárás miatt kitolódik. A 4 méter burkolatszélességű szakaszon, a nyomvonal két pontján, útcsatlakozások környezetében kitérőket is kialakítottak, amit előzetesen az önkormányzattal egyeztettek. A kivitelező többéves garanciát vállalt. Amennyiben bármilyen pótmunka szükséges, akkor azt elvégzik. A közútkezelő cég tavasszal újabb részletes szemlét tart a kivitelezővel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!