Szentes és környéke

2012.07.21. 09:58

Ágyúval a jégeső ellen

Szentes - Viharos időben lehet hallani sűrű durrogást a távolból, ami több embernek felkeltette a figyelmét. Utánajártunk és kiderült, hogy a várostól néhány kilométerre fekvő gyümölcsöskert védelmére vásárolt a tulajdonos egy jégágyút.

Delmagyar.hu

Az országban tizenegy gazdaságban működik ilyen berendezés, néhol kettő is. Hatása 600-700 méter sugarú körben érvényesül. Nem a felhőket hajtja el más terület fölé – mint ahogy azt néhányon tévesen gondolják -, hanem a jég olvadását segíti elő. A jégágyú üzem közben 7 másodpercenként acetiléngáz és levegő keverékét robbantja be egy tartályban, egy tölcsér az ég felé vezeti a létrejövő lökéshullámot, ami megemeli a felhőréteget 7-8 ezer méter magasságba.

Az elmúlt hat évben mindig volt jégeső, ezért döntöttek jégágyú beszerzése mellett ez év tavaszán.

Az elmúlt hat évben mindig volt jégeső, ezért döntöttek jégágyú beszerzése mellett ez év tavaszán.
- Időre van szükség a felhők felemelkedéséhez, ezért zivatar előtt 20-25 perccel bekapcsoljuk a berendezést - magyarázza Jernei Zoltán. Ehhez elég egy telefonhívás is, ugyanis automatizált a rendszer és teljesen biztonságos, többszörösen túlbiztosított. Az áramot akkumlátorról kapja, amiket napelem tölt fel, az acetiléngáz palackokból, több biztonsági szelepen át jut a tartályba. - Folyamatosan figyeljük az előrejelzéseket és az alapján döntünk az üzemelésről. Volt, hogy fölöslegesen működött, mert nem jött jég, de legalább egy alkalommal biztosan megmentett a jégkártól. A gyümölcsöskert 40 hektár, ebből 6,5 hektár őszibarack, a többi alma. Az elmúlt hat évben mindig volt jégeső, ezért döntöttek jégágyú beszerzése mellett ez év tavaszán.

Az ára 34 ezer euró, átszámítva akkori árfolyamon 13 millió forint volt, az üzemeltetése számításuk szerint 250-300 ezer forintba kerül évenként. Tavaly a jég 25 millió forint bevételkiesést okozott, ezért már egy szezonban is megtérülhet a beruházás. - De nem az idén – mondja Jernei Zoltán. A jégtől meg tudtuk menteni a gyümölcsöt, de a fagytól nem. Az őszibarackot teljesen elvitte az április eleji fagy, almánál 70-80 százalékos a terméskiesés. Tavaly 30 tonna barack termett, ki lehet számolni, mekkora a kárunk idén. Következő beruházásként a fagykárok csökkentésére szeretnének vásárolni egy traktor után kapcsolható, gázégővel működő, fűtő-ventillátoros berendezést a kft-nél. Érdekességként a gazda mutatott egy madárfészket a jégágyúnak helyet adó konténerben. - Nemrégiben öt erdei pinty fióka nőtt fel itt. Őket nem zavarta a durrogás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!