Szentes és környéke

2012.12.03. 17:28

Aradi vizet kap Eperjes is - 2,1 milliárd áthozni

Az aradi kutak vizével fogják keverni a hazaiakét, így csökkentik az arzén és a káros anyagok arányát Békés megyében és a Csongrád megyei Eperjesen. Az átvezetés körülbelül 2,1 milliárd forintba kerül, de ez is olcsóbb, mint a tisztítás. Magyar–román vegyes vállalat alakult, az építés jövőre kezdődik.

Bakos András

Lajtos kocsival hordják az ivóvizet a Csongrád megyei Eperjesre, mert ami a hálózatban folyik, abban az arzén tízszerese a megengedett értéknek. Ez a szállítás évente 2 millió forintjába kerül az eperjesi önkormányzatnak, a pénzt az állam megtéríti, két részletben, májusban és szeptemberben. [namelink name="Kiss Csaba"] polgármestertől tudjuk, hogy az idei szeptemberi, 500 ezer forintos részletet már átutalta az állam, a korábbit, a nagyobb, 1,5 milliós májusit azonban még nem. Ez nehézséget jelent a 100 milliós költségvetésből gazdálkodó helyhatóságnak. Az önkormányzatnál egyelőre nem tudják, mikor lehet megint a csapról inni otthon.

Lajtos kocsi, állami pénzből. Hamarosan még messzebbről, de már csövön érkezik az ivóvíz. Archív fotó: Tésik Attila

Lajtos kocsi, állami pénzből. Hamarosan még messzebbről, de már csövön érkezik az ivóvíz.
Archív fotó: Tésik Attila

Az azonban már eldőlt, hogy mivel a település a Békés megyei székhelyű szolgáltatóval, az Alföldvíz Zrt.-vel áll kapcsolatban, onnan várhatja a megoldást is. Békésben szintén gondot okoz uniós szabvány szerinti ivóvizet szolgáltatni, de egyedi megoldást találtak: Arad megyéből vásárolnak ivóvizet, azt az ittenivel vegyítik megfelelő arányban, így érik el a kívánt minőséget. Eperjesre a 7 kilométerre lévő Gádorosról érkezik a víz vezetéken, Gádorosra a 20 kilométerre eső Orosházáról. Arad onnan 60 kilométerre található. Ez bizarrnak tűnik, de kivitelezhető, és olcsóbb megoldás, mint tisztítóműveket szerelni minden városi, községi kútra. Mester Dávid, a Belügyminisztérium helyettes sajtóosztály-vezetője nemrég arról tájékoztatta lapunkat, hogy a hazai oldalon már megvannak a környezetvédelmi engedélyek, Romániában még zajlik ez az eljárás.

A nem mindennapi projektre az Alföldvíz Zrt. és az Aradi Vízművek vegyes vállalatot alapított, Aquatrans néven, a hazai és a romániai szolgáltató 50-50 százalékban tulajdonos. Bajó Arnold, a cég vezérigazgatója azt mondja, remélik, az év végéig megszületik a romániai engedély is. – Nem az aradi vízműtől vesszük a vizet: koncessziós szerződést kötöttünk az Arad megyei tanáccsal 20 kiválasztott kútra, ezek fogják termelni a vizet, és vezetéken hozzuk át a határon. A Főmterv Zrt. tanulmánya megbecsülte a kiépítendő rendszer költségét, amely körülbelül 7,5 millió euró, ez lehet több, de kevesebb is – mondta Bajó Arnold. Az építkezés jövőre kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!