Szentes és környéke

2008.09.10. 19:40

Árpádhalom a fennmaradásért küzd

Árpádhalom - Az 1000 éves múltra visszatekintő település jövője nem tűnik nagyon fényesnek, az itt élők mégis mindent megtesznek a fennmaradásért. A község nevezetessége Árpád halma és a Károlyiak vadászkastélya, melyben most az iskola működik.

Blahó Gabriella

A hagyomány szerint Árpád és vezérei egy-két évet töltöttek ezen a helyen, mielőtt megérkeztek volna Pusztaszerre. Akkoriban a Mágocs-ér még hatalmas víz volt, a környék vadban és halban gazdag. Az árpádhalmiak úgy tudják, a fejedelemnek és vezéreinek a szél hordott össze halmokat, melyből mára csak egy, a legnagyobb maradt meg, ezen állított életfát Makovecz Imre építész, a magyar organikus építészet egyik képviselője. Árpádnak emléket állított a község önkormányzata is, Froman Richárd faragott művével a kastélykertben. Ligetes, kellemes hangulatú kert veszi körül a Károlyiak által a múlt század elején épített kastélyt, amelyet később megvásárolt Berthold Lipót gróf, és uradalmat épített a környéken. Akkoriban itt volt Európa egyik legkorszerűbb vetőmagüzeme – mondja Froman Róbert polgármester (képünkön) –, de a háború után a szocialista érában tönkrement. A település először 1956-ban nyerte el önállóságát, akkor lett független Nagymágocstól.

A találkozón kiderült, az újságolvasó árpádhalmiak tájékozottak

A magyar önkormányzatiság kezdete a falu számára is jeles dátum, hiszen 1990 óta megszakítás nélkül vezeti a települést Froman Róbert. Az ötödik ciklusát töltő polgármester lapunknak azt mondta: az önkormányzat súlyos anyagi gondokkal küszködik, a kistelepülések vészjelzéseit az ország vezetői vagy nem hallják meg, vagy nem veszik komolyan. Havonta mindössze 750-800 ezer forint normatívát kap az önkormányzat, intézményeinek fenntartására pedig kétszer ennyire volna szüksége. A hivatalban hárman dolgoznak, a konyhán ketten, alkalmaznak egy karbantartót és egy takarítót, az óvodában két óvónő és egy dajka, az iskolában pedig három pedagógus végzi a munkáját. A falu aktívkorú lakóinak közel fele tud dolgozni, többen a növénytermesztéssel foglalkozó Zoltántér Kft.-nél, egy mezőgazdasági vállalkozónál és a Dombegyház Sertéstenyésztő Kft.-nél – a telep korábban a Pick érdekeltségébe tartozott – vállaltak munkát. De sokan Orosházára, Szentesre járnak naponta dolgozni, a település lélekszáma az utóbbi évtizedben alig csökkent. Az ide született gyermekek száma mégis fogy, a legendás árpádhalmi általános iskolából a felső tagozatosok most már minden reggel iskolabusszal utaznak a közeli Fábiánsebestyénre, az ott tanító tanárok bérének egy részét is az árpádhalmi önkormányzat állja.

Az infrastruktúra megtartását és fejlesztését nagyon fontosnak tartják, ezért a falu vezetői üdvözlik az úgynevezett postaprogramot, amely szerint külön egyezséget köthetnek a postával: maradhat a hivatal a faluban. Az öttagú képviselő-testületben a falu életét érintő kérdésekben rendszerint egyetértés van.

Vonzó az erdei óvoda

Erdei óvodát alakítottak ki a faluban kifejezetten azért, hogy a városi gyerekeket vendégül láthassák a ligetes környezetben. A kastély épületében és környékén nyaranta különböző táborokat szerveznek a messziről jött fiataloknak, akik rendszerint kellemes emlékekkel távoznak Árpádhalomról. Itt fut a kéktúra útvonala, a táborozók számára pedig adott minden lehetőség a tisztálkodásra és az étkezésre.

Olvasóinkkal találkoztunk

Megyejáró sorozatunkban kedden Árpádhalmon találkoztunk olvasóinkkal a patinás Károlyi-kastély épületében. Őrfi Ferenc főszerkesztő-helyettes a lapkészítésről, az újság szerkesztéséről beszélt,  Hocz Pál, a nyomda vezetője az októberben induló új nyomdagépről tájékoztatott. Blahó Gabriella újságíró arra kérte a jelenlévőket, bátran keressék a szerkesztőséget ötleteikkel, témajavaslataikkal. A találkozón kiderült, az újságolvasó árpádhalmiak tájékozottak, szívesen olvassák a környékbeli településekről szóló tudósításokat is, hiszen ott ismerőseik, barátaik élnek. Kvízjátékunk kérdéseire is könnyedén válaszoltak, így hamar elkeltek ajándékaink is. A beszélgetésen részt vett Froman Róbert polgármester és Blahó Gabriella újságíró is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!