Szentes és környéke

2009.03.15. 20:47

Biztos lábakon a szentesi Délker-Tész

Szentes - 120 millió forintért bővíti csomagolócsarnokát a szentesi Délker-Tész, amely tavasztól 20-40 főnek állandó munkát tudna biztosítani az üzemben. A szövetkezetnek nincs tartozása, és a termelők körében is egyre vonzóbb fizetőképessége miatt.

Bíró Dániel

Nem rengette meg a válság a szentesi központú Délker-Tészt: az 520 tagot tömörítő szövetkezetnek 5,4 milliárdos forgalma volt 2008-ban, és tervezett fejlesztéseit is végig tudta vinni. A csomagolócsarnok bővítése is hamarosan befejeződik, májusban már ezt az üzemrészt is bevonnák a munkába. A 120 milliós beruházáshoz 40 milliós támogatást nyert a tész, a fennmaradó részt önerőből biztosította.

– Nincs hitele a tésznek, megfelelő gazdálkodásának köszönhetően öt év alatt 800 milliós vagyont halmozott fel – nyilatkozta lapunknak [namelink name="Ledó Ferenc"]. Az elnök elmondta, biztos alapokat teremt számukra a termelőktől megkövetelt minőség, s a viszonylag szűk árualap: az árbevétel közel kétharmada a paprikafélék eladásából származik. Ezenkívül főleg paradicsommal, fejes káposztával és kínai kelkáposztával kereskednek, a két utóbbi esetében a legnagyobb vásárlójuk a skandináv piac. Paprikát Németországba, Csehországba, Szlovákiába és Ausztriába exportálnak, az áru 53 százaléka áruházláncoknál köt ki.

Hitelfelvétel nélkül fejleszt a szentesi Délker-Tész: csarnokot bővít, és több tucat munkahelyet is teremtene. Fotó: Tésik Attila

Hitelfelvétel nélkül fejleszt a szentesi Délker-Tész: csarnokot bővít, és több tucat munkahelyet is teremtene.
Fotó: Tésik Attila

– Nem élesen, de érzékelhető lesz a lakossági fogyasztás visszaesése – fogalmazott Ledó Ferenc. Április–májusban sok minden eldől, az az időszak lehet vízválasztó a termelők körében. Akik gazdaságukban nem fejlesztettek az utóbbi években, ki fognak szorulni, mert minden eddiginél fontosabb feladat lesz a fogyasztói bizalom fenntartása, amit csak minőségi és vissza-ellenőrizhető áruval tudunk biztosítani. Ennek jegyében vezették be a szövetkezetnél a vonalkódos nyomon követő rendszert, aminek segítségével rövid időn belül ki lehet keresni, hogy az áruházak polcain kínált primőr zöldségek melyik termelő melyik fóliájából vagy üvegházából származnak. Szigorúan ügyelnek a biológiai növényvédelemre, s ebbe az eljárásba beavatják a hazai versenytársakat is, mert egy külföldi botrány a magyar paprika jó hírét gyorsan romba döntené.

A jelenleg 63 főt foglalkoztató szövetkezet májustól 20-40 fővel bővítené a dolgozói létszámot: a csomagolást végző alkalmi munkavállalók helyére állandó munkaerőt venne fel, de ezt nehezíti, hogy a kormányzat a mezőgazdaságban nem támogatja az ilyen törekvéseket – tudtuk meg az elnöktől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!