Szentes és környéke

2019.07.18. 15:16

Dróthálóval keserítették meg a fecskék életét a szentesi sétálóutcán

A történtekre az Underhang blog hívta fel a figyelmet, az eset nagy felháborodást váltott ki a városban. A madárkórház közbenjárására azóta leszedték a csibehálókat.

Kovács Erika

– Egy hölgy hívott fel telefonon, hogy a sétálóutcán a „fehér háznál" be vannak drótozva a fecskefészkek. Jártam ott. Tényleg csibehálót rögzítettek a fészkek elé. Ezen ugyan be tud menni a fecske, de csak nagy nehézségek árán – mondta Nagy Tímea, a Szentesi Madárkórház vezetője. Hogy kik tették ki a dróthálót, nem derült ki. Valószínűleg azért akarták onnan elriasztani a fecskéket, hogy ne piszkoljanak a járdára.

 

– A fecskék mozgását nem le­­het akadályozni, ez jogszabályba ütközik. Itt mintegy 6 fecskefészek van, eszmei értékük példányonként 50 ezer forint. Ha fészkenként 5 madárral számolunk, az már tetemes károkozásnak számít. Arról nem is beszélve, hogy így is nagyon meggyérült a fecskék száma. Még a hétvégén felvettem a kapcsolatot a kormányhivatalban Máder Balázzsal, Szabó Andrea önkormányzati képviselővel és a rendőrséggel is jártunk a helyszínen. Hogy kik drótozták be a fecskefészkeket, nem tudjuk, nem a mi tisztünk kideríteni. A lényeg, hogy a fecskék kijárása ismét szabaddá váljon

– magyarázta.

Már leszedték a csibehálókat. Nem tudni, ki helyezte ki azokat. Fotó: Kovács Erika

Már leszedték a csibehálókat. Nem tudni, ki helyezte ki azokat. Fotó: Kovács Erika

Szabó Andrea önkormányzati képviselő területén történt a fecskefészkek bedrótozása, aki lapunknak megerősítette, hogy Nagy Tímea kereste meg ez ügyben.


– Hétfő reggel beszéltem Demeter Attila alpolgármesterrel, kértem a segítségét, hogy a dróthálók minél hamarabb lekerüljenek onnan. Ez szerencsére nagyon rövid időn belül meg is történt, a szolgáltató cég munkatársai odamentek és levették. Most már nincsenek korlátozva a kis fecskék – mondta el lapunknak az önkormányzati képviselő.


 

Címkék#Szentes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!